Liefde voor het leven

     Pim van Lommel interview

Vruchtbare Aarde  Inspiratiebron voor levenskunstenaars    

Een kijkje in voorjaarseditie 1-2012:

Bijna-dood doet leven

“Als je doodgaat, word je verteerd door micro- organismen.� Zo legt grootvader Bob in de film Bon Voyage (2011) uit aan zijn zevenjarige kleindochter wat er met een mens gebeurt na diens dood. Ja, zegt cardioloog Pim van Lommel dan. “Dat is wat er gebeurt met het lichaam!" Maar de grote les uit het bijna-dood onderzoek is nu juist dat we als mens niet een lichaam zijn, maar een lichaam hebben. Een persoonlijk gesprek over inspiratie bronnen; de tanende glans van uiterlijkheden; waarachtigheid; het Tibetaans Dodenboek en de gevoelde aanwezigheid van overledenen. Info»


Het belang van bezieling

"Het mooiste wat een mens kan overkomen? Iemand tegenkomen die hem op zijn eigen spoor zet." De essentie van het leven wordt volgens filosoof en ex-Zomergast Ad Verbrugge mooi uitgelicht in het middeleeuwse verhaal Parzival: "De bezieling - het in je ziel geraakt worden. Parzival heeft elementen  in zich van astrologie, alchemie en Tarot en laat zien waar het in het leven eigenlijk om gaat."  Info»


Momenten van betovering

Leonard Bernstein zette in 1962 voor een concert met pianist Glen Gould de ongewone stap om het publiek uit te leggen dat hij het niet eens was met Goulds interpretatie. Diens tempo was véél te langzaam, vond Bernstein. In deze VA een hoogst persoonlijke reis langs betoverende voorstellingen, films, concerten, uitvoeringen... Een "reis" waar we zowel een tekstversie van hebben gemaakt (zie 1-2012) als een geluidsversie. Klik hier »


Levenslessen in een dansklas

Foto
Foto
Foto

Leerlingen in de leeftijd van 8 tot 20, afkomstig uit elke denkbare sociale klasse, onbekend met klassieke muziek, die dansen op Strawinsky? Niemand geloofde in het project. Maar dirigent Simon Rattle zette door: "We hebben behoefte aan creatieve jonge mensen die in staat zijn verbanden te leggen en die nieuw en soms tegendraads weten te denken.â€? De film over het project is in Duitsland een hype geworden. “Opeens wordt dans beschouwd als een oplossing voor de problemen waar Duitse leraren mee kampen.â€?  Info»


Nooit meer verdwalen

Er zijn mensen die de TomTom de fijnste uitvinding noemen. Nooit meer verdwalen! Maar als Frans Olofsen zijn TomTom niet meer aan de voorruit vastgeplakt krijgt, belandt hij in een doolhof van telefonistes, wachtrijen en keuzemenu’s. Maar daaraan hebben we dan wel weer een aantal intrigerende bespiegeling te danken over de vergeten godheid Kairos, die wij tegen kunnen komen in verloren momenten – zwervend over grillige, onverharde wegen door onbekende landschappen, zonder duidelijk doel. Info »


Schoonheid en de gulden snede

Beroemde schilders zoals Rembrandt (Staalmeesters), Gerard Dou (De Avondschool) en Albrecht Dürer maakten van de gulden snede gebruik en wel zó exact dat er van opzet sprake moet zijn geweest. De mooiste viool ter wereld is uit een veelvoud van gulden snedes opgebouwd. H.C. Moolenburgh over schoonheid en de gulden snede.  Info»

 
Bestel voorjaarsnummer los Geef voorjaarseditie cadeau ++ 2 welkomstnummers
Footer