Leest u deze mail liever in een browser: Klik hier

Fotografie: Yvonne Vruggink

Gestold licht in VA 4-2023

Liefde voor mineralen! Gestold licht! Wat een superingang voor VA's winternummer. Van alles komt in dit artikel voorbij: het gestolde licht van kwarts, malachiet, opaal, amethist en barnsteen, maar ook heerlijke voorbeelden van synchroniciteit, sprookjes, geneeskracht, alchemie en innerlijk goud... We openen dit winternummer echter met een flinke portie 'omdenken' – out-of-the-box-denken – en een aantal intrigerende omdenk-voorbeelden.

Tekening: Willem Beekman

Minicursus omdenken

De kunst van het buiten-de-box denken.

Illustratie: Eline Schipperen

We willen de werkelijkheid zo graag repareren. Vaak lukt dat ook. Een lekke fietsband? Een plakkertje erop. Maar zodra de problemen ingewikkelder worden, kunnen we blijven plakken. Als we nou eens wat eleganter te werk zouden kunnen gaan, stelt Berthold Gunster voor. Hoe? Door problemen een kwartslag te draaien. Hij spreekt over ‘omdenken’! In deze VA een minicursus omdenken.

Gestold licht

Liefde voor mineralen

Fotografie: Yvonne Vruggink

Over elk kristal kan Willem Beekman wel een pakkend verhaal vertellen: van een malachietvrouw die ons in de spiegel van ons leven laat kijken tot een stuk kwarts dat vanuit Sri Lanka op reis wordt gestuurd ('Stenen vinden altijd hun weg') ... En dat terwijl hij mineralen lange tijd 'saai, dood, niks aan' heeft gevonden en zich liever bezighield met alchemistische proefjes … Tot een ontploffing hem in rustiger vaarwater leidde.

Fijnste stad in de regen

Omdenken in de praktijk: voorbeeld 1

Een artistieke impressie van een regenspeeltuin in Gőteborg | Foto: 02Landskap

Vaak zien we regen als iets vervelends. Liever blijven we droog binnen; met regen gaan we vooral niet naar buiten. Maar ja, het regent best vaak. Zouden we de regen dan niet beter kunnen omarmen? Missie van de Zweedse stad Göteborg: 's werelds beste stad worden als het regent – met regenspeeltuinen, regenparken en een heuse regenschool.

Mimespelers in het verkeer

Omdenken in de praktijk: voorbeeld 2

Foto

Wat doe je als burgemeester van een hoofdstad waarin het verkeer een totale chaos is? Hogere boetes uitdelen, het aantal verkeersagenten verdubbelen? Antanas Mockus deed het omgekeerde: hij verving verkeersagenten door mimespelers. 'Verover liever de harten van mensen.' Een van de mooiste omdenkvoorbeelden uit de geschiedenis van VA.

In een rolstoel de wereld rond

Omdenken in de praktijk: voorbeeld 3

Foto

Een Spaanse jongen van twintig, gekluisterd aan een rolstoel, die vrolijk en vrij naar de andere kant van de aardbol reist. Liftend zelfs, en dat ook nog zonder geld. Albert Casals zette met zijn rolstoelreis van Spanje naar Nieuw-Zeeland de wereld op zijn kop. Interview met de meest levenslustige persoon die ooit in dit tijdschrift heeft gestaan.


 
Footer