VA

nr. 2-2014

VA-editie
Home Inspirerende films
Abonnementsaanbieding
Los nummer bestellen Contact


BioThee

Inspirerende films

De magie van Shikoku
Yvonne Schoutsen over haar 1200 kilometer
lange pelgrimstocht op het eiland
van de 88 tempels in Japan
Hoe komt een vrouw van in de veertig, ertoe om in haar eentje een wandeltocht te maken in het verre Japan? Een pelgrimage van 1200 kilometer langs 88 boeddhistische kloosters op het tropische eiland Shikoku. ‘Avonturiers kun je onderverdelen in drie categorieën. Ik behoor tot geen van deze drie.’ Een gesprek met Yvonne Schoutsen over de ‘toevalligheden’ die hebben geleid tot de spirituele reis van haar leven. ‘Wat ik heb teruggevonden is een zekere onbevangenheid; een gevoel van compleet zijn en tijdloosheid dat ik helemaal kwijt was geraakt.’


Elke dag van haar tocht maakte Yvonne Schoutsen aantekeningen over de natuur, de boeddhistische levenslessen en de vele culturele verschillen tussen Oost en West. Momenteel is ze op zoek naar een uitgeverij. Nadere info, klik hier

Dagboekfragmenten van de 88 tempeltocht:


Weg naar verlichting
Aanloop: 44e verjaardag
Eerste geschenken
Chinees liedje over sterren

“De tocht wordt wel aangeduid als een symbolische oefenweg naar verlichting, die vier fases kent: spiritueel ontwaken, ascetische training en het zoeken en het vinden van verlichting. Toen ik begon was ik in het geheel niet vertrouwd met het boeddhisme. Maar geleidelijk begonnen de vier fasen voor me te leven... Het eerste, prille ontwaken in het begin, gevolgd door de herkenbare tweede fase van discipline en afzien... Zelf denk ik dat de vier stadia passen bij de innerlijke reis die je maakt en de inspanning die daar fysiek voor nodig is.”

“Voor mij is de magie begonnen op mijn 44e verjaardag. De Noordzee is heerlijk opgewarmd en ik weet dat er zich dan een bepaalde alg kan ontwikkelen in het water, de noctiluca scintillans. Een voor een en plonsen we het water in. Vanaf dat moment ontdekt iedereen een groene krans om lichaamsdelen onder water. Velen van de groep zien dit voor het eerst in hun leven en hun verwondering doet de anderen glunderen. We zijn omringd door het heelal met zijn sterren en de duizenden extra lichtjes van de zee. Het sprankelt van binnen. Het lijkt alsof ik betoverd word.”

"Voor me stopt een auto met een vrouw achter het stuur. Ze draait het raampje open en wenkt me. Aarzelend stap ik op haar af. Nieuwsgierig. Wat wil ze van me? Dan blijkt dat ze me iets wil geven. Het is de eerste keer dat ik dit meemaak. De eilandbewoners zijn erg begaan met de pelgrims. Dat tonen ze met osettai, het geven van kleine dingen: wat geld, iets te drinken of te eten. De toegestoken 200 yen geven mij meer dan het omgerekende bedrag van anderhalve euro. Het maakt me duidelijk dat ik serieus genomen word. Ik ben onderdeel geworden van een cultuur.”

“Mijn maatje Nick uit Hongkong en ik zitten aan zee. Eenvoud maakt tevreden. Nick loopt naar de smalle betonnen muur naast ons huis. Erachter is het water, dus bij een val kom je van hoog in de baai terecht. Als ik later op de avond ook het vaste laddertje opklim ligt Nick naar de sterren te kijken. Vanaf dit punt zie je niets anders dan een zwartblauwe hemel met miljoenen lichtgaatjes. Onze voeten wijzen naar elkaar. Dan begint Nick te zingen, een Chinees liedje over sterren. Zijn stemgeluid gaat recht omhoog, kaatst tegen de sterren en komt met een denkbeeldige boog op mij neer.”

Losse bestelling 2-2014
Deze editie binnen abonnement Inspirerende films
De zeven levensfasen van de mens

Interview Bertie Hendriks

De terugkeer van de wondernachtegaal

Foto copyright: www.hapesmeele.nl


Bij het lezen van Hesse’s Siddharta over het leven van de Boeddha ging een eerste knop om. “Ik zal een jaar of achttien zijn geweest. Hesse’s boek kwam binnen met een knal. Tot dat moment was ik vooral bezig geweest met vragen als: ‘Moet ik nu natuurkundige, een leraar of een goede tafeltennisser worden?’ Ineens bleek de enige echte vraag: ‘Wie ben ik?’ te zijn” Een gesprek met Bertie Hendriks over de zeven levensfasen in het leven van een mens en het verschil tussen ‘doen waar je goed in bent’ en ‘doen waar je blij van wordt’. “Gaandeweg mijn leven bemerkte ik dat ik blijer werd wanneer ik iemand kon helpen weer goed in zijn vel te zitten, dan dat ik hem aan een goed cijfer voor natuurkunde hielp.” Klik hier voor een voorproefje uit het interview ».

Aan de hand van vele persoonlijke voorbeelden, mythen en verhalen beschrijft Bertie Hendriks in Dagboek van de Ziel de reis van de ziel door de zeven levensfasen. Klik hier
Sprookjes, avonturenverhalen, muziek & films
bij de verschillende levensfasen:Klein Duimpje
Tölzer jongenskoor
The Beatles
Game of Thrones
Steve Jobs

‘Jonge Helden vind je zelden in mythen of in de romans uit de wereldliteratuur, wel in sprookjes. Sneeuwwitje, Klein Duimpje, Hans en Grietje vallen ieder op hun manier uit het paradijs.’

Nikolaus Harnoncourt dirigeert de Johannes Passion van Bach. 1985. Onvergetelijk voorbeeld van kinderen die vol overgave in het moment zingen. Klik hier.

Symbool van de jongerentijd. ‘Er is geen popgroep te vinden die zichzelf binnen korte tijd zo wist te vernieuwen. Een ongelooflijke explosie van creativiteit.’ 

‘Een groot thema van het koningschap is verraad, aan de ander of aan onszelf. Ik ken geen serie waarin verraad zo alom aanwezig is als in deze Amerikaanse fantasy-televisieserie. Maar wat een schitterende film.’

Oprichter van Apple noemde in een speech op Stanford University de dood de beste uitvinding van het leven. Stay hungry, stay foolish. Luister naar jezelf en probeer iets te vinden waar je echt van houdt. Volg je hart alsof het de laatste dag van je leven is.’ Speech is hier te zien.

Losse bestelling
Abonnement Inspirerende films

  Artsen met een brede visie op gezondheid  Ruimte voor gezondheidIn VA’s recente voorjaarseditie maakte Piet Leguit indruk met zijn hartstochtelijke pleidooi voor meer compassie in de gezondheidszorg. Als voorman van de beroepsvereniging van chirurgen stak hij in zijn actieve periode zijn nek uit. “De impact van een dokter die compassie uitstraalt is onvervangbaar.” Aan het eind van de werkdag, zonder pieper en met een kopje thee erbij, sprak hij desgewenst drie kwartier met patiënten over ontspanningsoefeningen en meditaties. En het mes bleek ook nog eens aan twee kanten te snijden: “In de loop der jaren heb ik minstens zoveel van mijn patiënten geleerd als zij van mij.” Piet Leguit staat niet alleen. Mirre Bots bundelde zes diepte-interviews met medici die een omslag in hun denken doormaakten. Elk op eigen wijze komen ze uit bij een opvallend ruimere kijk op ziekte en gezondheid.
 
Mirre Bots: Gezond en wel − Artsen met een brede visie op gezondheid. Het boek is zowel als e-book (€7,95) en als paperback (€12,95) te bestellen op bol.com


Hans Moolenburgh
 Joop de Vette
 Karlien Bongers
Rene Severijnen
Foto copyright: www.hapesmeele.nl

“De vele chronische en wat ongrijpbare ziekten en kwalen waar veel volwassenen en kinderen van nu mee rondlopen, zoals chronische vermoeidheid, allergieën en voedselintolerantie, hyperactiviteit of ADHD, astma en autisme vragen om een bredere aanpak”

“We zijn bereid duizenden euro’s uit te geven voor een zeldzame complicatie of een gewonnen levensmaand, terwijl er voor de thuiszorg nauwelijks geld is en de mensen in de verpleeghuizen door een gebrek aan aandacht zo langzamerhand wegkwijnen.”

‘Wie zich goed voelt, ervaart minder pijn. Wie ontspannen is, kan beter omgaan met de stress. Op dat vlak is er enorm veel winst te behalen. Naar schatting is maar liefst 75% van alle klachten en ziekten van de hedendaagse mens stressgerelateerd.”

“Op het eind van mijn carričre heb ik er nog over gedacht om me in ayurveda te gaan verdiepen. Maar toen ik in een ayurvedakliniek in Mumbai zag hoe de arts bij iedereen de pols voelde en dan vaak al de diagnose wist, dacht ik: dat leer ik nóóit meer.”


   Verder lezen?  Bestel 2-2014 los Bestel 2-2014 binnen een abonnement Geef 2-2014 cadeau


Jan Kortie over het ontstaan van zijn meezingavonden

Laten we heilige plaatsen creëren


Foto copyright: www.hapesmeele.nl

“Zingen gaat altijd over kwetsbaarheid. Maar als mensen beginnen te improviseren, ontstaan er cadeautjes van schoonheid en bezieling,” aldus stembevrijder Jan Kortie in 2010 in een interview met dit blad. Met zijn nieuwe boek + cd Het lied van Het gaat hij weer een stap verder. “Ik dacht altijd dat als iets heel goed is, je er daarna enthousiast over kunt raken. Maar enthousiasme is een kwaliteit in zichzelf. Alles begint met enthousiasme, en de kwaliteit kan daar juist op volgen.”

Foto copyright: www.hapesmeele.nl


Website Jan Kortie


Losse bestelling 2-2014


Inspirerende films

   Verder lezen?  Bestel elke editie los Bestel 2-2014 binnen een abonnement Geef 2-2014 cadeau


Column Frans Olofsen

Tandeloze wapens!


image
Image

Frans Olofsen kijkt over grenzen heen, denkt andersom, stulpt fenomenen binnenstebuiten en laat nieuwsgierig licht schijnen op het bijzondere en doodgewone. In zijn nieuwste column laat hij zich door Obama’s bezoek aan Nederland inspireren tot een hernieuwde kennismaking met een wereldberoemd schilderij. ‘Eigenlijk is De Nachtwacht gevisualiseerde klank. Je hoort de straat, de opgewonden kinderstemmen, de ruisende rok van die jonge vrouw in het licht, de tegen elkaar ketsende lansen…’
Weblog-Salicornia


Column
Marjan van DuinSpierpijn, spanningen, spit of andere kwalen? Een ayurveda-massage doet vaak wonderen! Zo zegt Marjan van Duin, Ayurveda therapeut. Van Groningen tot Maastricht komt zij met haar blauwe busje aan huis haar werk doen. Een draagbare massagetafel, oliën, kruiden, dieetadviezen, het komt allemaal met haar mee. Tuinontwerp of advies? Het kan allemaal in één moeite mee. Kijk op haar website!!

Fascinatie voor olifanten


Image

Zet haar in een trein, vliegtuig of riksha, en ze is gelukkig. Het liefst wil ze voelen hoe de mensen die ze op haar reizen tegenkomt zich onderling verhouden, hoe ze zijn, hoe ze eten, hoe ze met hun kinderen/ouders omgaan. Tuinontwerpster, reizigster, ayurveda - therapeute Marjan van Duin schrijft haar columns on the road. Deze keer een wonderlijke reis in de geest, maar dan wel op een grote schommelende olifantenrug. “Met zijn allen trokken we in een traag tempo door onze wereld. De schemer viel en met mijn stokje tikte ik achter me tegen de flank van de olifant. Nooit heb ik meer liefde en vriendschap in het oog van een levend wezen gezien als bij deze grote, dikke, grijze, wijze metgezel.’”

Cpopyright: Marjan van Duin

Website
  Verder lezen?  Bestel 2-2014 los Bestel 2-2014 binnen een abonnement Geef 2-2014 cadeau

Column Marjet Maks

Spaanse verveling

Omslagbeeld Dansend naar God

Kan een huis zijn bewoner uitkiezen? “Ja,” roept Marjet Maks volmondig. “Ons huis! En het staat in Spanje.” Vele jaren geleden liepen Marjet en haar partner op de laatste dag van hun vakantie in Andalusië door een klein boerenbergdorp in de Alpujarras. Een bijzonder gebied met een Arabische sfeer. Een toevallige blik over de schouder veranderde op dat moment hun leven. Ze zagen een huis dat een bordje ‘te koop’ droeg. De mensen in de omgeving van dit eeuwenoude en bijzondere huis met waterbron inspireren Marjet sindsdien tot het schrijven van columns en verhalen. Dit keer een reflectie op het wonderlijke fenomeen verveling. ‘De dagen gaan traag. Maar alle dagen samen gaan snel.’


image


Marjet bestiert in het zuiden van Spanje een B&B voor levensgenieters, wandelaars en rustzoekers
  Verder lezen?  Bestel 2-2014 los Bestel 2-2014 binnen een abonnement Geef 2-2014 cadeauNieuwe webwinkel


  Filmselectie 

image

Nieuwste films in VA's filmselectie:Copyright:Orfeu Negro: Archetypische verhalen grijpen ons bij de strot. Ze raken aan een diepe laag, die ons beroert, ook al slagen we er niet in die kern ook maar bij benadering te begrijpen. Waarom wordt Euridyce achtervolgd door de Dood? Beroemde verfilming van het mythologische verhaal van Orpheus en Eurydice, geplaatst in Brazilië, eind van de jaren vijftig. (€15 - Engels ondertiteld)Vanaf dinsdag 30 juli 2014 in VA's Webwinkel »

Copyright:

Copyright:Les Enfants du Paradis: Een van de grote klassiekers uit de Franse filmgeschiedenis. Vier mannen dingen naar de liefde van een mysterieuze, Parijse vrouw. Eigenlijk houdt zij alleen van mimespeler Baptiste. Maar in het complexe verhaal lopen hun wegen uit elkaar. Een wereld waarin liefde en kunst meer betekenen dan succes of mislukking.(€17,50 - Engels ondertiteld). Sinds juli 2014 in VA's Webwinkel »

Copyright:

Copyright:The Way - Santiago de Compostella: Bij het oversteken van de Pyreneeën verongelukt een jonge Amerikaanse pelgrim. Op zoek naar antwoorden en het lichaam van zijn zoon reist diens vader naar Zuid-Frankrijk, waar hij met de uitrusting en de as van zijn zoon aan zijn eigen pelgrimsweg begint… (€ 10, Nederlands ondertiteld). Sinds juli 2014 in VA's Webwinkel »

Copyright:

Copyright:Spirited Away: Een grotendeels met de hand getekende animatiefilm die zich afspeelt in een mysterieus badhuis. Een van de succesvolste Japanse films ooit. Een tienjarig meisje, samen met haar ouders op weg naar huis, raakt de weg kwijt en komt terecht bij een tunnel die uitkomt in een ‘andere wereld’...(€ 10 Nederlands ondertiteld). Sinds juli 2014 in VA's Webwinkel »

Copyright:

Copyright:Alles is mogelijk: De tachtigjarige Poolse Teresa gaat graag op reis. Al liftend reist ze waarheen de wind haar waait en zo maakt ze kennis met uiteenlopende mensen in vele culturen. De taalbarričre vormt voor de extraverte bejaarde, die in uitstekende conditie verkeert, geen enkele belemmering. Ze redt zich met een beetje Duits, wat ‘opgepoetst’ Russisch, een paar woorden Engels, gebarentaal of intuďtie. (GRATIS - Nederlands ondertiteld). Sinds juli 2014 in VA's Webwinkel »

Copyright:

Copyright:The Perks of Being a Wallflower: Een introverte, schuchtere jongen (‘wallflower’) ontdekt op zijn eerste schooldag dat hij nergens bij hoort, tot hij wordt opgenomen in een groepje buitenbeentjes. Stephen Chbosky schreef het script als verwerking van zijn eigen jeugd. Maar al snel bleken heel veel mensen zich in zijn ervaringen te herkennen. (€10 - Nederlands ondertiteld). Sinds juli 2014 in VA's Webwinkel »

Copyright:

Copyright:Alamar: Een ijl, muziekloos verhaal over praktisch ‘niets’ dat meekabbelt op de golfslag van het Caribische water. Een vijfjarige jongen zal met zijn moeder naar Rome verhuizen. Maar eerst zal hij nog een zomer doorbrengen met zijn vader aan de Caribische kust. (€ 10, Nederlands ondertiteld). Sinds juli 2014 in VA's Webwinkel »

Copyright:

Copyright:Ridicule: Een plattelandsedelman bezit een landgoed op moerasachtige grond. Zijn boeren sterven aan vervuild water en muggenbeten. Hij besluit de koning om steun te vragen. Maar aan het hof van Louis XVI, zes jaar voor de Franse Revolutie, blijken verbale snelheid en scherts onmisbare wapens.  (€ 15 Engels ondertiteld). Sinds juli 2014 in VA's Webwinkel »

Copyright:

Copyright:Jasmine: De hoofdpersoon in Woody Allens Blue Jasmine symboliseert de mens van nu. Tenminste, zo kun je het zien. De dramatische teloorgang van Cate Blanchett’s personage en de afbraak van de schone schijn. Maar ook het louteringsproces waar zij vervolgens doorheen gaat.(€ 15,50 Nederlands ondertiteld). Sinds juli 2014 in VA's Webwinkel »

Copyright:

Copyright:Bienvenue Chez Les Ch'tis: Regisseur Dany Boon, afkomstig uit het noorden van Frankrijk, maakte een liefdevolle film over zijn geboortestreek: ‘Elke nieuweling in het noorden huilt twee keer: de eerste keer bij zijn aankomst en de tweede keer bij zijn vertrek’. Een mooie komedie die net die extra laag heeft die je bij elke komedie zou willen vinden. (€ 9,50, Nederlands ondertiteld). Sinds juli 2014 in VA's Webwinkel »

Copyright:


   Verder lezen?  Bestel 2-2014 los Bestel 2-2014 binnen een abonnement Geef 2-2014 cadeau


VA
Home
Vorige nummer
Volgende nummer
Overzicht alle jaargangen: Leeskamer