VA

nr. 5-2013

VA-editie
Home Inspirerende films
Abonnementsaanbieding 1
Abonnementsaanbieding 2
Los nummer Contact


BioThee

Inspirerende films


Rein de Vries: Centrum voor Cultuur, Venetie, 1993

Knipoog naar de toekomst


Beeldend kunstenaar
Rein de Vries
verbeeldt de
wereld van morgen

“Je bent aan het schilderen, en dan komt er plotseling een idee op. Nog min of meer vaag, maar je kunt het niet loslaten. Dan pak je een stuk papier en begin je te schetsen...”

Rein de Vries: Koppelkar2 en magnetische levitatiebaan,70x100,1993

Twintig jaar geleden al won hij een Bovag-Rai prijs voor zijn ontwerp van de auto van de toekomst. Een ontwerp dat uiteindelijk bij Fiat terecht zou komen.Reinde Vries: Koel licht, 2010

Beeldend kunstenaars lijken soms in staat een schaduw vooruit te werpen, alsof zij al dromend en schilderend een sleutel hebben tot een wereld die nog moet komen. De Leeuwardense kunstschilder Rein de Vries doet al decennialang zijn best de toekomst te verbeelden. Een wereld van magnetische levitatiebanen, electrofietsen, zeppelins en selfsupporting arken waarop groenten worden verbouwd. De vraag rijst waarom deze duurzame en zeker ook leefbare wereld niet al veel sneller realiteit wordt. Op naar Leeuwarden, om het de kunstenaar zelf te vragen. 

“Op scholen zie ik zo heel veel druk van buitenaf. Kinderen die dit en dat
moeten. Maar wat willen de kinderen zelf, wat komt van binnenuit? Dat is toch
de allerbelangrijkste vraag? Ons schoolsysteem creëert mensen die dingen doen
omdat het moet! Een ongewenste richting.”
Rein de Vries - Copyright: Hape Smeele

Een kolossale ‘jas’ van
zonnecellen voor de nooit afgebouwde Leeuwarder kerktoren, Oldehove, 1994.


Schip met.reefbare zeilen, voorzien van zonnecellen,
waarmee aan de wind kan worden gezeild (Harlingen).
Voorbeelden
Rein de Vries: Centrum voor Cultuur, Venetie, 1993
Bron: Tonn en architect
Rein de Vries: Veere geconserveerd, 80x105 ,o-linnen, 2013
Rein de Vries: De ontmoeting - olie-linnen 70x90, 2006
Rein de Vries: Windtoren en windminaret met Oosterse en Westerse elementen

In elke discus bevinden zich kantoren. Beweging langs de kolom omhoog maakt energieopslag mogelijk, 1993

Opwekking van blauwe stroom op plaatsen waar zoetwater in zee stroomt, 2008.

Veere, geconserveerd en afgeschermd, 2013. "We zitten voor mijn gevoel op een splitsing. Afschermen is een optie. Of toewerken naar een stabiele wereld?"

Ontmoeting van oud en nieuw, 2006

Geavanceerde windtoren met Westerse en Oosterse elementen.

Losse bestelling 5-2013
Deze editie binnen abonnement Aanmelding nieuwsbrief     Inspirerende films   


   Verder lezen?  Bestel elke editie los Bestel 5-2013 binnen een abonnement Geef 5-2013 cadeau

‘Mijn diepste wens is creëren’


Zoë Joncheere over thuis blijven
en het toveren van een jurk


Zoë Joncheere was 34 toen ze besloot dat het tijd was voor verandering. Ze gaf haar leven en werk in de stad Gent op, om in de heuvels van de Vlaamse Ardennen te gaan wonen. “Ik had steeds maar het gevoel alsof het échte leven ooit nog een keer zou beginnen”. En toen kwam die nacht waarin ze wakker werd en begon te schrijven, over hoe het is om bij jezelf thuis te zijn. Een interview. “Eigenlijk hebben we niets anders te doen dan leven.”“Als je woorden voor de ervaring probeert te vinden, is het alsof je platmaakt en demystificeert wat eigenlijk zo prachtig is. Alle goede boeken en films hebben dat element van geraakt worden door iets wat eigenlijk onbenoembaar is”

Dette Dette Glashouwer
Leven als God – Niets zo eenvoudig. Over mentale vrijheid, omkerend bewustzijn | Uitgeverij Samsara | 2011 | ISBN: 978-90-77228-78-4 | € 19,95.
Tussen verlicht en verloren. Een boekje over menselijkheid. Een pleidooi voor eerlijkheid | Uitgeverij Bach Creations | 2012 | ISBN: 978-90-819658-1-1 | € 15,95
Alles over Niets. Boek + dvd’s. Uitgeverij Samsara | 2013 | ISBN: 978-94-91411-04-5 | € 29,95. Combinatie van een speelfilm, begeleidend boek en een dvd met interviews.

“In Le Grand Meaulnes van Alain Fournier (1913)
ontdekte ik de kracht van verbeelding: dat onbestemde, soms vreugdevolle en soms melancholische verlangen dat aanzet tot creëren.”   Verder lezen?  Bestel 5-2013 los Bestel 5-2013 binnen een abonnement Geef 5-2013 cadeau


Herdruk van een gouwe ouwe: beschrijving van een wonderlijke elektro-acupunctuur-test

Voeding, homeopathie en acupunctuur


Jaren en jaren achtereen hebben we de anekdote verteld aan iedereen die het maar horen wilde. Het begon 25 jaar geleden met een plannetje van de VA-redactie om een aantal biologische en niet-biologische eieren te laten testen. Een natuurgeneeskundige in Raalte zou de her en der ingekochte eieren doormeten met elekro-acupunctuur. En ja, de uitkomst was zeker interessant. Maar niet verrassend.

Maar toen gebeurde er iets bijzonders. Een ervaring die we u, lezers van nu, niet willen onthouden. Een ervaring die achteraf gezien verrassend veel weg had van een ontdekking die Voll, de uitvinder van de elektro-acupunctuur, zelf in de jaren vijftig opdeed tijdens een presentatie voor een groep artsen.

De herdruk van deze test is een mooie aanleiding om de elektro-acupuncturiste van toen, Angela den Dulk, tegenwoordig woonachtig in Frankrijk, 25 jaar na dato, nog eens te interviewen.

Website Jacque Fresco


Losse bestelling 5-2013


Inspirerende films

   Verder lezen?  Bestel elke editie los Bestel 5-2013 binnen een abonnement Geef 5-2013 cadeauHan van den Boogaard - Herinneringen aan Ruimte en Vrijheid

Foto: Lokendra Nath Roychoudhury, https://www.flickr.com/photos/lokenrc/281509881/in/photostream/

Heimwee naar schoonheid

Foto: shankar s. - https://www.flickr.com/photos/shankaronline/7353874988/


Zijn hotel ligt aan de rand van Darjeeling. En zijn kamer kijkt in de verte uit op de besneeuwde rotsmassa van de Kanchenjunga. Een rij mistige heuvels gaat aan de horizon over in de hoogvlakte van Tibet. Pas als het bijna donker is, realiseert hij zich dat hij op een houten balkon staat. En komt de heimwee op naar een leven van grote intensiteit en schoonheid dat hij ooit moet hebben gekend. ‘En weet ik weer hoe ik als kind op een zomeravond door het open raam van mijn slaapkamer naar buiten had liggen kijken...’ Han van den Boogaard beschrijft een aantal belangrijke jeugdherinneringen.

Han van den Boogaard: Herinneringen aan het Nu
Foto: David Hoffman, https://www.flickr.com/photos/universalpops/6808167923/
   Verder lezen?  Bestel 5-2013 los Bestel 5-2013 binnen een abonnement Geef 5-2013 cadeauZo maar een opmerking van mijn moeder (84), per mail ontvangen en met haar toestemming geplaatst op de Facebook pagina van Vruchtbare Aarde:

‘Ik kan de laatste tijd zo genieten van 's morgens wakker worden en dat er dan niets hoeft. In mijn pyjama met glas citroensap (Tibetaanse arts!) in de hand naar de wolken kijken. Ik kan plezier hebben om oogcontact te hebben met vrouwen van mijn leeftijd. Zoals we dan – o.a. op het winkelcentrum – naar elkaar kunnen lachen. Ziel die even met een andere ziel contact maakt.’

Het doet me denken aan een opmerking van haar dat ze in haar leven zoveel tijd heeft verloren met ‘zeuren’ en ‘de boel verknoeien’; en aan haar gevleugelde uitspraak dat ‘je jong zijn moet leren’ en dat ze ‘nu pas oud genoeg is om jong te kunnen zijn…’

Vruchtbare Aarde op Facebook en Blog:
  verhalen, brieven, quotes, reacties en essays
Meer Facebook: klik hier
Zit u op Facebook, vergeet
dan niet ons te "liken"
Meer Blog: klik hier

   Weerzien met Ierland

en andere verhalen


Het waren de jaren dat Marten Toonder in het Westen rondkeek en een plek zocht voor de nacht. Het Sheeffry Hills Hotel was hem aanbevolen, dringend aanbevolen zelfs. Na lang zoeken en veel navragen klopte hij en zijn vrouw aan bij een antiek pand met dikke, wit gepleisterde muren en een zacht knarsend uithangbord. Uit de schoorsteen kringelde rook...


Vruchtbare Aarde op blog en Facebook:

Terugblik: Kees Brusse
 Stuff Dutch People Like
  Oud muurtje
 Koffie in Holysloot

“Het lichaam laat je af en toe voelen dat het allemaal wat krakkemikkiger wordt. Maar je geest staat daar buiten. In je geest ben je niet oud. Wat ik ervaar, is dat lichaam en geest twee hele verschillende dingen zijn. In je geest blijf je vreemd genoeg heel jong...”

Drie zoenen op de wang bij een begroeting; drie zoenen bij het weggaan. Het lijkt zo vanzelfsprekend. Tot je weer eens drie zoenen aan het uitdelen bent en je tot je ontzetting merkt dat de derde zoen ergens in het luchtledige aan het vallen is...

Zo’n rustig, onbekend, verstild Amsterdams straatje dat op geen enkele doorgaande route ligt. Dat oude, vergane muurtje doet me denken aan de Incamuur van de Peruaanse schrijver José María Arguedas, een van de vertolkers van de Indiaanse levensvisie.

Tip: Huur eens een fiets op Amsterdam CS, neem aan de achterzijde de gratis pont naar het IJplein, fiets dan... Buitenlanders die deze route meefietsen, snappen nooit dat dit zo dicht bij Amsterdam mogelijk is. Wie wil deze geheimtip nou voor zichzelf houden?

Lees verder op: Blog  Facebook
Lees verder op: Blog  Facebook
Lees verder op: Blog  Facebook
Lees verder op: Blog  Facebook
Column Frans Olofsen

De reis van een lege doos


image
Image

‘De verpakking voor uw product is opgestuurd en zal u binnen 1-2 werkdagen bereiken.’ Dat werden dus vier werkdagen, wat, in het licht der eeuwigheid, verwaarloosbaar kort is…  Frans Olofsen laat graag nieuwsgierig licht schijnen op het bijzondere en doodgewone. In dit geval de reis van een lege doos (en alles wat daaraan vooraf ging).
Weblog-Salicornia


Copyright: Marjan van Duin

Spierpijn, spanningen, spit of andere kwalen? Een ayurveda-massage doet vaak wonderen! Zo zegt Marjan van Duin, Ayurveda therapeut. Van Groningen tot Maastricht komt zij met haar blauwe busje aan huis haar werk doen. Een draagbare massagetafel, oliën, kruiden, dieetadviezen, het komt allemaal met haar mee. Tuinontwerp of advies? Het kan allemaal in één moeite mee. Kijk op haar website!!


Het gelukkige kippetje


Image

Het is regenseizoen. Tussen de stortbuien door is het dampend heet onder de kokende zon. Op de Afrikaanse markt echter is het aardig donker onder de golfplaten. Je kunt elkaar nét passeren. Het stinkt er naar dooie beesten, rottend fruit en vuilnis. Onder haar voeten knispert en glibbert het in de modder. Dit is de plek waar Marjan van Duin meewarige blikken zal oogsten als ze een ongelukkige kip meent te moeten redden... Een morgen die echter zal eindigen in applaus.

Column
Marjan van Duin


Website
  Verder lezen?  Bestel 5-2013 los Bestel 5-2013 binnen een abonnement Geef 5-2013 cadeauNieuwe webwinkel


  Filmselectie 

image

Nieuwste films in VA's filmselectie:Copyright:Diving Bell and the Butterfly: Het waargebeurde verhaal van de Franse Elle-hoofdredacteur Jean-Dominique Bauby die door een beroerte volledig verlamd raakt. Van carričreman en vader verandert hij in een kasplantje. Het enige dat hij nog kan bewegen is zijn linkeroog. Bauby weigert echter op te geven; hij leert te communiceren door te knipperen, en weet zo vanuit zijn ziekbed een boek te schrijven. (€6 - Nederlands ondertiteld)Vanaf dinsdag december 2013 in VA's Webwinkel »

Copyright:

Copyright:Janine: De muziek van violiste Janine Jansen lijkt recht uit de hemel te komen, maar ook hemelse muziek is onderworpen aan de banaliteiten van de markt. Als artieste voert Jansen een strijd voor de perfecte uitvoering. Wat is belangrijker, de juiste intonatie, of een interpretatie uit het hart? De commercie, intussen, voert een heel ander soort strijd, waarbij geen wapen te min is. Er is een grens. Waar moet die liggen?(€6 - Nederlands ondertiteld). Sinds december 2013 in VA's Webwinkel »

Copyright:

Copyright:Woody Allen: A Documentary (2cd): “Mensen denken altijd ,” zegt Allen in een interview, “dat je de tekstregels in een script bewust construeert. Maar zo werkt dat niet. Een tekstregel komt voort uit het onderbewuste. Voor de ‘bedenker’ kan een nieuwe regel net zo’n verrassing zijn als wat een publiek in het theater uit de mond van een komiek hoort komen.” (€ 9,50, Nederlands ondertiteld). Sinds december 2013 in VA's Webwinkel »

Copyright:

Copyright:Woody Allen: Midnight in Paris: Woody Allens meest succesvolle film ooit. Een film waar je met een dikke glimlach naar zit te kijken. Warm, sfeervol, sprookjesachtig, met een magische laag. Het middernachtelijk uur is het moment dat de hoofdpersoon zich plotseling realiseert dat hij de mogelijkheid heeft om werkelijk in contact te komen met de inspiratie van Parijs, met de culturele gouden hoogtijdagen van weleer.’ (€ 8,50, Nederlands ondertiteld). Sinds december 2013 in VA's Webwinkel »

Copyright:

Copyright:Bardsongs: De film Bardsongs van Sander Francken is vanaf dinsdag 30 juli opgenomen in de webwinkel van Vruchtbare Aarde. Normaalgesproken werken we uit principe niet met 95-cents of 99-cents-bedragen. Maar € 14,95 is in dit geval de officiële prijs. (€14,95 - Nederlands ondertiteld)Vanaf dinsdag 30 juli 2013 in VA's Webwinkel »

Copyright:

Copyright:Monsieur Lazhar: In de aanloop naar de Oscar-uitreiking hield het Vlaamse magazine Humo Monsieur Lazhar voor een stille kanshebber. ‘De leraar en zijn klasje zitten vanaf nu op de eerste rij in onze ziel.’ Het publiek van het Rotterdamse Filmfestival koos Monsieur Lazhar tot zijn favoriet. Trouw memoreert hoe deze ‘milde, menselijke’ film de liefde tussen leraar en leerling in het moderne onderwijs weer naar boven haalt: ‘Platonisch uiteraard, maar daarom niet minder dierbaar en vruchtbaar.’ (€14 - Nederlands ondertiteld). Sinds juli 2013 in VA's Webwinkel »

Copyright:

Copyright:ˇVivan las Antipodas!: Viktor Kossakovsky raakte geboeid door de vraag waar je uitkomt als je een tunnel zou graven door de aardbol. Hij filmde vier plekken die elkaars geografische tegenpolen zijn. We zien brugwachters in Argentinië die met toewijding hun brug onderhouden, genietend van de zon, weersvoorspellingen doornemend, afgaand op hoe een kikker kwaakt. Aan de andere kant van de aardbol stuiten we op de heksenketel in Sjanghai. Cinema in zijn meest pure vorm. (€ 14, Nederlands ondertiteld). Sinds juli 2013 in VA's Webwinkel »

Copyright:

Copyright:Human Resources Manager: Een werkneemster van een Israëlische bakkerij, Julia, ligt al enige tijd in het mortuarium na een bomaanslag in een bus, maar niemand van het bedrijf heeft haar afwezigheid opgemerkt. Om het imago van het concern te redden krijgt de personeelschef de opdracht om Julia’s lichaam naar haar geboorteland Roemenië brengen. In een bijna duizend kilometer durende tocht stuit het gezelschap op bureaucratische corruptie en autopech, maar vooral op zichzelf. Een veelgelaagde film die aan het eind een onvermoede spirituele lading krijgt. (€ 15 Nederlands ondertiteld). Sinds juli 2013 in VA's Webwinkel »

Copyright:

Copyright:Dead Poets Society: Wanneer de charismatische John Keating (Oscarwinnaar Robin Williams) aankomt op een strenge jongensschool, blaast hij het traditionele onderwijsprogramma nieuw leven in met zijn onconventionele manier van lesgeven. Hij inspireert zijn leerlingen met humor en wijheid om hun individuele passies na te streven en voegt iets bijzonders toe aan hun leven. (€9,50 - Nederlands ondertiteld). Sinds mei 2013 in VA's Webwinkel »

Copyright:

Copyright:Searching for Sugarman: Vijfentwintig jaar na dato besluiten een platenhandelaar en een muziekjournalist de raadsels rond een tragische muziekheld uit de oude doos, genaamd Rodriguez, te ontrafelen. De reconstructie van deze zoektocht (= de film Searching for Sugarman) laat zich bekijken als een spannende detective, die je van de ene verbazing in de andere doet vallen. Een ontroerend verhaal over hoop, inspiratie en de bezielende kracht van muziek. (€17,50 - Nederlands ondertiteld). Sinds februari 2013 in VA's Webwinkel »

Copyright:

Copyright:Wie zingt daar zo? (Ko to tamo peva ): Er zit iets wonderlijks aantrekkelijks aan deze road movie waar moeilijk de vinger op valt te leggen. Intrigerende beelden van een groepje mensen in een bus rijdend over het Servisch platteland richting Belgrado, jaren veertig. Een gammel voertuig dat nog het meest weg heeft van een rijdende kachel. In de bus lijken alle menselijke archetypen vertegenwoordigd. Op gezette tijden wordt het verhaal onderbroken door het gezongen commentaar van twee zingende zigeunerjongens.  (€ 14, Engels en/of Duits ondertiteld). Sinds februari 2013 in VA's Webwinkel »

Copyright:

Copyright:The Peddler / De Marskramer: Zijn dochters vragen hem wel eens: "Pap, wat ga je eigenlijk doen als je volwassen bent?" In een afgetrapt autootje rijdt hij over stoffige wegen van dorp naar dorp. Hij maakt films, samen met  de dorpsbewoners, om dan weer naar een volgend dorp te trekken. Daniel Burmeister maakt films met een lach en een traan. Mensen stellen achteraf verbaasd vast hoe makkelijk en vrolijk ze in contact zijn gekomen met dorpsgenoten waar ze niet eerder een woord mee hebben gewisseld. Een aanstekelijke Argentijnse documentaire.  IDFA - publiekswaardering: 8,6 op een schaal van 1 tot 10. (€ 14, Engels ondertiteld). Sinds april 2012 in VA's Webwinkel »

Copyright:


   Verder lezen?  Bestel 5-2013 los Bestel 5-2013 binnen een abonnement Geef 5-2013 cadeau


VA
Home
Vorige nummer
Volgende nummer
Overzicht alle jaargangen: Leeskamer