VA

nr. 3-2013

VA-editie
Home Inspirerende films
Abonnement met welkomstnummers
Los nummer bestellen Contact


BioThee

Inspirerende films


Copyright:  Paul Mellaart

‘Alles begint met een wens’


Marinus Knoope over pruimen, emoties en hartenwensen


“Als iemand een schoenenwinkel wil beginnen omdat er een schoenenwinkel in het dorp mist, raad ik hem dat af. Je zult maar een zaak moeten beginnen omdat er een gat in de markt is. Ieder mens zou altijd zijn passie in het leven moeten volgen.”“Ga achter je wens staan en de kans is groot dat die gerealiseerd gaat worden"

Copyright: Donna Nadia Photography
Copyright: Blossoms in Vase, SteveNakatani


Goethe zei het al: "Wensen zijn voorgevoelens van hetgeen we in staat zijn daadwerkelijk te realiseren." En Marinus Knoope, fysicus van origine, vult aan: “Zoals pruimenbomen over precies de kwaliteiten beschikken om pruimen te creëren, zo beschikken mensen over precies de kwaliteiten die ze nodig hebben om hun eigen wensen en verlangens te  realiseren.” Zestien jaar na de eerste kennismaking met zijn creatiespiraal in een Kamer-van-Koophandel workshop een gerijpt interview met de bedenker.

Chantal Trigallez bewerkte De Creatiespiraal tot kinderboek. Een boek voor kinderen vanaf ongeveer 10 jaar, waarmee ze al dan niet samen met hun ouders op zoek kunnen gaan naar hun echte wensen, 2012. Prijs: €16,95. ISBN 9789080467750. LinkBoeken
Copyright: Donna Nadia Photography
Copyright: Tijdschrift voor Coaching

De Creatiespiraal: over de weg van wens naar werkelijkheid, 1998. €15,88. ISBN 9789080467712. Link

De Ontknooping: over de rol van emoties op de weg van wens naar werkelijkheid, 2011. €19,95. ISBN 9789080467743. Link


“Een pruimenboom kan geen citroenen laten groeien. Een mens kan niet van wens ruilen.”

"Je hoort wel eens zeggen: ‘Als je een emotie speelt is die niet echt’. Maar hij is pas echt als je ’m speelt’.”

“Verveling is een van de ergste dingen die er zijn. Tenminste als je de verveling niet toelaat.”

“Als je de poort uitrijdt en je hebt de wens naar huis te gaan, dan brengt de auto je naar huis. Maar je moet wel je doel kennen.”

Losse bestelling 3-2013
Deze editie binnen abonnement Inspirerende films


   Verder lezen?  Bestel elke editie los Bestel 3-2013 binnen een abonnement Geef 3-2013 cadeau


Een kennismaking met de nieuwe blog- en Facebookpagina van Vruchtbare Aarde           Vruchtbare Aarde heeft
een heus blog plus
een Facebook-pagina:Facebook: klik hier
Zit u op Facebook en wilt u ons volgen, vergeet dan niet ons te
"liken"
Blog: klik hier
Wilt u geattendeerd worden op nieuwe blog-berichten?

In de rechter kolom van ons blog kunt u uw mailadres achterlaten. U krijgt dan een berichtje per mail als er iets nieuws is geplaatst.

   We gaan bloggen


"Vooruit, daar gaat ie. Vanaf nu elke dag een post," zo luidde in juni het openingsmotto waarmee Vruchtbare Aarde aan het bloggen sloeg. Een dagelijks bericht? Misschien iets teveel van het goede. Maar er is wel behoefte aan een informele plek om het een en ander te delen. Een opvallende link, een moment van inspiratie; een film die misschien iets zou kunnen zijn voor de VA-film-winkel – of die gewoon alleen maar mooi is. Een informele plek voor de invallen, de ontdekkingen, het vallen en het opstaan wat hoort bij het maken van een tijdschrift; de context waarin het blad elke drie maanden tot stand komt. Een plek ook waar lezers op een makkelijke manier kunnen reageren. Inmiddels is er een blog (klik hier) en een Facebook-pagina (klik hier).4 Voorbeelden:

Historisch nieuws
 Homeopathie & verstandskies
  Philips chat
 Brabantse minstreel

Vanochtend, bij het openslaan van de krant, stuit ik achterin op groot nieuws. Je zou er makkelijk aan voorbij kijken..

Na verwijdering van een verstandskies geeft de kaakchirurg een recept mee voor 20 poeders 600 mg Ibuprofen...

Ineens ben ik de gelukkige bezitter van een Philips stofzuiger. Reuze handig voor kantoor. Maar welke...

Een uitnodiging voor een trouwerij in het Brabantse Oisterwijk. Daar was het mee begonnen...

Lees verder op: Blog  Facebook
Lees verder op: Blog  Facebook
Lees verder op: Blog  Facebook
Lees verder op: Blog  Facebook
Sander Francken over zijn filmische inspiratiefilm Bardsongs
Michael Foley Photography: Jodhpur, RajasthanCopyright: Carsten ten Brink, 10b travellingFoto: Alexandre Baron, Djenné

Wijze levenslessen

“Wat mij opviel op een Noord-Zuid conferentie was hoe vaak degenen die iets
wezenlijks te melden hadden, afkomstig waren uit landen
waar de levenstandaard en het onderwijsniveau in onze ogen laag zijn"Met Bardsongs leverde de regisseur van de dramaserie Pleidooi een geheel ander type film af. Een wonderschoon drieluik – drie oeroude volksvertellingen, gefilmd in Mali, Rajastan en Ladakh en nagespeeld door plaatselijke acteurs. “Een film die ik heb gemaakt om te laten zien dat de oude wijsheid van de Afrikaan ook geldt voor de Indiër en andersom – maar ook net zo goed telt voor jou en voor mij of wie dan ook.” Sander Francken over de waarde van oude volksvertellingen die ons helpen anders in het leven te staan.


Ga er maar aan staan. Zo’n immens filmproject in verre oorden met een krankzinnig laag budget. Jaloersmakend kun je haar werk moeilijk noemen. Maar uitvoerend producer Karin S. de Boer kan er mooi over vertellen. Over haar schouder kijken we mee naar het hectische leven op en om de set, in Rajasthan en Ladakh, ten behoeve van het drieluik Bardsongs. Een impressie van haar ervaringen met hoogteziekte, buikloop, bureaucratische obstructie, mannelijke ego's, het eeuwige Indiase vuilnis en de per dag stijgende temperaturen. “Het is al warm, maar nu komt de stoom mij uit de oren.” 

Foto: Karin S. de BoerFoto: Karin S. de Boer


Bardsongs op DVD in VA's webwinkel, klik hier

Foto: Karin S. de Boer

“Tussendoor nog een etentje met de familie van de bankdirecteur, die mij naar eigen zeggen kent van een vorig leven.”

   Verder lezen?  Bestel 3-2013 los Bestel 3-2013 binnen een abonnement Geef 3-2013 cadeau


Yogadocent en ademtherapeut Karin Steffens over
controlezucht, een hartslag van 120 en Hollandse frisse lucht

Een echte held toont zijn kwetsbaarheid“Ik ga steeds duidelijker zien dat er zoveel onzekere, onhandige, onduidelijke momenten in het leven zijn. Momenten waarin je even niet weet wat te doen of te zeggen. De neiging is er om deze ongemakkelijkheid weg te nemen. Met een grapje, met veel woorden, door je terug te trekken of een afleiding te zoeken.” Onzekerheid als iets negatiefs waar je zo snel mogelijk van af wil. De grote ontdekking, aldus Karin Steffens in gesprek met Inez van Goor, is dat het leven zelf onzeker blijkt. En met dat inzicht blijkt het eigen leven geleidelijk anders te kleuren.

Website In Balans


Losse bestelling 3-2013


Inspirerende films

   Verder lezen?  Bestel elke editie los Bestel 3-2013 binnen een abonnement Geef 3-2013 cadeauJunda Maks laat haar harp klinken in verzorgingstehuis, ziekenhuis en hospice

Koesterende klanken
“De echte ontdekkingsreis bestaat niet uit het zoeken naar nieuwe landschappen, maar uit het hebben van nieuwe ogen.” Een citaat van Marcel Proust dat te vinden is op een gevel in het oude centrum van Zaltbommel. En dat ook ter sprake komt in het interview met harpiste Junda Maks. “Als je vaak dichtbij mensen bent in hun meest kwetsbare omstandigheden, merk je dat je daardoor zelf ook verandert. Je wordt gevoeliger voor andere waarden in het leven.” Sinds kort combineert Junda de professies van verpleegkundige en muziekdocente. VA-columniste Marjet Maks zocht haar schoonzus op voor een gesprek over harpmuziek voor zwaar zieke of zelfs stervende mensen. 

Junda Maks - Harpdocent en CTHP
 harptherapeut 0578-621075 / 0650290705Junda's docente Christina Tourin op Facebook
Waterklankbeelden van Alexander lauterwasser - sitar, Ravi Shankar   Verder lezen?  Bestel 3-2013 los Bestel 3-2013 binnen een abonnement Geef 3-2013 cadeau


Zowel de vormgever van dit blad als de maker van talloze fotoportretten in Vruchtbare Aarde verloren in het verleden beiden een pas geboren kind. Geraakt door hun ervaring schreef Anne C. Possel een boek. Een mythische vertelling over drie vroeg gestorven kinderen. Bij de presentatie in het Zen Centrum Amsterdam hield zij een indrukwekkende rede, in verkorte vorm weergegeven in de VA-zomereditie.

Een mythische vertelling

image

Anne Possel: “Een mythe is een verhaal dat je even optilt uit de tijd. Een verhaal met een bijzondere zeggingskracht. Een verhaal waarin je meestal ook iets herkent – zonder dat je nu meteen kunt verwoorden wat het dan is dat je herkent. Mythen gaan eigenlijk altijd over grote thema’s – over levensthema’s. Zoals het thema van de afdaling. Een erg mooi voorbeeld van zo’n afdaling vind ik zelf de mythe van de grote Godin Inanna, die afdaalt naar de onderwereld. De weg van Inanna is tegelijk ook een inwijdingsweg...”

De Gebrokenen

Een mythische vertelling
over de reis van de ziel
Boekcover De Gebrokenen - Anne Possel

Prijs: € 21,50 | verzendkosten: € 1,50 | 144 pagina’s | Hardcover met leeslint |
ISBN 978 90 813196 7 6 | Uitg. Nachtwind

Bestellen van het boek De Gebrokenen
Website Anne Possel  Verder lezen?  Bestel 3-2013 los Bestel 3-2013 binnen een abonnement Geef 3-2013 cadeauColumn Frans Olofsen

Alles is Liefde


image
Image

Hoopvol ging hij erheen, naar de woonboulevard in Beverwijk. Maar eenmaal op de brede weg door het industriegebied, wist hij het: dit gaat niets opleveren. Geen nieuwe bank! Maar onverwacht levert het bezoek hem en ons als lezer wel iets heel anders op. Een reflectie op Mahlers Achtste en de verlossende kracht van de Liefde.
Weblog Salicornia


Cpopyright: Marjan van Duin

De Oesterschelp


Image

Zet haar in een trein, vliegtuig of riksha, en ze is gelukkig. Het liefst wil ze voelen hoe de mensen die ze op haar reizen tegenkomt zich onderling verhouden, hoe ze zijn, hoe ze eten, hoe ze met hun kinderen/ouders omgaan. “Ik zit liever in een bush-taxi met de lokale bevolking en een triplexkist op het dak met een lijk erin dan met een verrekijker in een jeep om naar vogeltjes te kijken.” Tuinontwerpster, reizigster, ayurveda-therapeute Marjan van Duin schrijft haar columns on the road. Aflevering 4: vanuit Canada: de oesterschelp.

Column
Marjan van Duin


Website
  Verder lezen?  Bestel 3-2013 los Bestel 3-2013 binnen een abonnement Geef 3-2013 cadeau

Omslagbeeld Dansend naar God - Reshad Feild
Still uit Night Train to Lisbon, Bille August, 2013
Column Marjet Maks

Dansend door boeken

Rudolf Ernst (1854–1932): De Moorse Bazaar

“De laatste keer dat ik in een boekenantiquariaat een begeerd boek uit een rij sjofele linnen ruggen met goud op snee letters trok, had ik een stokoude uitgave van Washington Irvings The Conquest of Granada in handen. Dat boek werd het begin van een nieuwe passie: de geschiedenis van de streek waarin ik woon. Onze gedrukte letter lijkt ten dode opgeschreven.” Een kennismaking met een aantal boeken die een plek hebben gekregen in de kast van haar herinnering. “Een laatje in de geest dat ik soms opentrek als een boek zoveel indruk heeft gemaakt dat ik het niet hoef te herlezen, omdat de strekking me zozeer is bijgebleven.”

image

Marjet bestiert in het zuiden van Spanje een B&B voor levensgenieters, wandelaars en rustzoekers
  Verder lezen?  Bestel 3-2013 los Bestel 3-2013 binnen een abonnement Geef 3-2013 cadeau
Amalia Baracs'
verwonderingscolumn

Vertraagde tijd


image
Foto: webted op Flickr (Ecolonie, de binnenplaats)
Foto: webted op Flickr (Oranje zandoogje op Ecolonie)

Een wandeling door een prachtig heuvelgebeid met bloeiende weiden, boomgaarden en bosjes; langs een oeroude verlaten glasblazerij met scheefhangende daken en een geitenboerderij met nieuwsgierige, spierwitte geiten. Amalia Baracs verkent de veelzijdige ecologische gemeenschap ‘Ecolonie’.


Foto: webted op Flickr (Ecolonie)
  Verder lezen?  Bestel 3-2013 los Bestel 3-2013 binnen een abonnement Geef editie 3-2013 cadeau


Nieuwe webwinkel


  Filmselectie 

image

Nieuwste films in VA's filmselectie:Copyright:Bardsongs: De film Bardsongs van Sander Francken is vanaf dinsdag 30 juli opgenomen in de webwinkel van Vruchtbare Aarde. Normaalgesproken werken we uit principe niet met 95-cents of 99-cents-bedragen. Maar € 14,95 is in dit geval de officiële prijs. (€14,95 - Nederlands ondertiteld)Vanaf dinsdag 30 juli 2013 in VA's Webwinkel »

Copyright:

Copyright:Monsieur Lazhar: In de aanloop naar de Oscar-uitreiking hield het Vlaamse magazine Humo Monsieur Lazhar voor een stille kanshebber. ‘De leraar en zijn klasje zitten vanaf nu op de eerste rij in onze ziel.’ Het publiek van het Rotterdamse Filmfestival koos Monsieur Lazhar tot zijn favoriet. Trouw memoreert hoe deze ‘milde, menselijke’ film de liefde tussen leraar en leerling in het moderne onderwijs weer naar boven haalt: ‘Platonisch uiteraard, maar daarom niet minder dierbaar en vruchtbaar.’ (€14 - Nederlands ondertiteld). Sinds juli 2013 in VA's Webwinkel »

Copyright:

Copyright:¡Vivan las Antipodas!: Viktor Kossakovsky raakte geboeid door de vraag waar je uitkomt als je een tunnel zou graven door de aardbol. Hij filmde vier plekken die elkaars geografische tegenpolen zijn. We zien brugwachters in Argentinië die met toewijding hun brug onderhouden, genietend van de zon, weersvoorspellingen doornemend, afgaand op hoe een kikker kwaakt. Aan de andere kant van de aardbol stuiten we op de heksenketel in Sjanghai. Cinema in zijn meest pure vorm. (€ 14, Nederlands ondertiteld). Sinds juli 2013 in VA's Webwinkel »

Copyright:

Copyright:Human Resources Manager: Een werkneemster van een Israëlische bakkerij, Julia, ligt al enige tijd in het mortuarium na een bomaanslag in een bus, maar niemand van het bedrijf heeft haar afwezigheid opgemerkt. Om het imago van het concern te redden krijgt de personeelschef de opdracht om Julia’s lichaam naar haar geboorteland Roemenië brengen. In een bijna duizend kilometer durende tocht stuit het gezelschap op bureaucratische corruptie en autopech, maar vooral op zichzelf. Een veelgelaagde film die aan het eind een onvermoede spirituele lading krijgt. (€ 15 Nederlands ondertiteld). Sinds juli 2013 in VA's Webwinkel »

Copyright:

Copyright:Dead Poets Society: Wanneer de charismatische John Keating (Oscarwinnaar Robin Williams) aankomt op een strenge jongensschool, blaast hij het traditionele onderwijsprogramma nieuw leven in met zijn onconventionele manier van lesgeven. Hij inspireert zijn leerlingen met humor en wijheid om hun individuele passies na te streven en voegt iets bijzonders toe aan hun leven. (€9,50 - Nederlands ondertiteld). Sinds mei 2013 in VA's Webwinkel »

Copyright:

Copyright:Searching for Sugarman: Vijfentwintig jaar na dato besluiten een platenhandelaar en een muziekjournalist de raadsels rond een tragische muziekheld uit de oude doos, genaamd Rodriguez, te ontrafelen. De reconstructie van deze zoektocht (= de film Searching for Sugarman) laat zich bekijken als een spannende detective, die je van de ene verbazing in de andere doet vallen. Een ontroerend verhaal over hoop, inspiratie en de bezielende kracht van muziek. (€17,50 - Nederlands ondertiteld). Sinds februari 2013 in VA's Webwinkel »

Copyright:

Copyright:Wie zingt daar zo? (Ko to tamo peva ): Er zit iets wonderlijks aantrekkelijks aan deze road movie waar moeilijk de vinger op valt te leggen. Intrigerende beelden van een groepje mensen in een bus rijdend over het Servisch platteland richting Belgrado, jaren veertig. Een gammel voertuig dat nog het meest weg heeft van een rijdende kachel. In de bus lijken alle menselijke archetypen vertegenwoordigd. Op gezette tijden wordt het verhaal onderbroken door het gezongen commentaar van twee zingende zigeunerjongens.  (€ 14, Engels en/of Duits ondertiteld). Sinds februari 2013 in VA's Webwinkel »

Copyright:

Copyright:Rhythm is it! Nu weten we dat de dansdocumentaire Rhythm is it! in Duitsland een gigantische hit is geworden, met honderdduizenden verkochte bioscoopkaartjes. We weten dat ‘dans’ op een aantal Berlijnse scholen is ingevoerd als keuzevak. En dat de danspedagoog uit het muziekproject aan de lopende band als inspirator op scholen wordt uitgenodigd. De Engelse dirigent Sir Simon Rattle die Strawinksy’s revolutionaire Le Sacre du printemps uitkoos voor zijn Berlijnse scholenproject, zegt: “Ik denk wel eens dat we toe zijn aan een complete heroriëntering van ons onderwijs.”  (€ 9,50 Nederland ondertiteld). Sinds april 2012 in VA's Webwinkel »

Copyright:

Copyright:Etre et Avoir: Een dikke kans toch dat u deze film in 2003 of 2004 gezien hebt. Want Etre et Avoir was toen de filmsensatie van het jaar. De met veel liefde gemaakte, ontroerende en naderhand met prijzen overladen succesdocumentaire over een van de honderden Franse dorpsschooltjes waar alle leerlingen in één klas passen. Het blijft gissen – zeiden filmdeskundigen – waarom deze weinig spectaculaire documentaire alleen al in Nederland meer dan 150.000 toeschouwers trok “terwijl de doorsnee documentaire al blij mag zijn met duizend bezoekers.” (€ 9,50, Engels en/of Duits ondertiteld). Sinds februari 2013 in VA's Webwinkel »

Copyright:

Copyright:The Peddler / De Marskramer: Zijn dochters vragen hem wel eens: "Pap, wat ga je eigenlijk doen als je volwassen bent?" In een afgetrapt autootje rijdt hij over stoffige wegen van dorp naar dorp. Hij maakt films, samen met  de dorpsbewoners, om dan weer naar een volgend dorp te trekken. Daniel Burmeister maakt films met een lach en een traan. Mensen stellen achteraf verbaasd vast hoe makkelijk en vrolijk ze in contact zijn gekomen met dorpsgenoten waar ze niet eerder een woord mee hebben gewisseld. Een aanstekelijke Argentijnse documentaire.  IDFA - publiekswaardering: 8,6 op een schaal van 1 tot 10. (€ 14, Engels ondertiteld). Sinds april 2012 in VA's Webwinkel »

Copyright:


   Verder lezen?  Bestel 3-2013 los Bestel 3-2013 binnen een abonnement Geef 3-2013 cadeauDit nummer los nabestellen


Dit nummer ontvangen binnen een abonnement

VA Editie 4-2010
Home
Vorige nummer
Volgende nummer
Overzicht alle jaargangen: Leeskamer