VA

nr. 4-2001

Home Archief Abonnement met twee welkomstnummers naar keuze Los nummer bestellenEen jaargang bestellen

ZOEKEN NAAR KRISTALLEN

In acht jaar tijd vergeleek de Japanse wateronderzoeker Masaru Emoto tienduizenden monsters water, regenwater en leidingwater, maar ook water uit meren en bergbeken. Water dat er aan de buitenkant altijd ongeveer hetzelfde uit zag. Begin jaren negentig begon Emoto zich af te vragen wat hij te zien zou krijgen als hij de waterdruppels zou bevriezen en vervolgens fotograferen. “Kwalitatief goed water bleek onder het vriespunt prachtige zeshoekige kristalvormen te zien te geven.” Anders gezegd: in bevroren toestand komen de meest subtiele verschillen aan het licht. En: “Zo bezien blijkt de ontvankelijkheid van water veel en veel groter dan we ooit hebben gedacht; zelfs zo groot dat muziek en woorden een meetbare indruk kunnen achterlaten.” Een beeldverslag, gevolgd door een interview.

 © Herman Hesse


 


BLOEIENDE MAGNOLIA

We kennen hem als de schrijver van Narziss en Goldmund en tal van andere klassiekers uit de wereldliteratuur. Niet als iemand die weet hoe hij een schoffel moet vasthouden. Toch heeft de in 1946 met de Nobelprijs voor Literatuur onderscheiden Hermann Hesse een groot deel van zijn leven (1877-1962) in de tuin gestaan. En daar natuurlijk ook weer van alles over geschreven. Intrigerend proza, is dat geworden. Fascinerend om te lezen hoe Hesse zelfs in de tuin “het midden” probeerde te vinden - tussen hoofd en hart; vreugde en melancholie; optimisme en pessimisme. Zijn tuinmotto: “Mijn beetje vrijheid toepassen om de wil der natuur tot de mijne te maken.”

 
WERELD-VREDES-VLAM

Monumenten worden doorgaans opgericht ter nagedachtenis aan traumatische gebeurtenissen. Niet zo gauw om de mens te herinneren aan het licht, en hem op te wekken in de toekomst de weg van de vrede te kiezen. Na alle aandacht voor tl-licht en zonlicht in het vorige nummer 3/2001, nu aandacht voor de meer spirituele aspecten van het licht: de vredesvlam van vredesactivist Mansukh Patel. Volgens diens zeggen een enorm geschenk aan onze tijd. “Alsof iets of iemand heeft staan wachten tot de gedachten hierover op het juiste moment op hun plaats vielen.”

 

Dit nummer los nabestellen


Twee nummers als welkomstgeschenk

Home
Vorige nummer
Volgende nummer
Overzicht alle jaargangen: Leeskamer