VA

nr. 4-1999

Home Archief Abonnement met twee welkomstnummers naar keuze Los nummer bestellen



Een jaargang bestellen




© Roy Willis

SCARABEE-VERHALEN

Het is al weer een halve eeuw geleden dat een gouden tor tegen het raam van Carl Gustav Jung tikt - net op het moment dat een patiënte hem aan het vertellen is dat ze de nacht ervoor in een droom een gouden scarabee ten geschenke heeft gekregen. Een wonder wil Jung het niet noemen. Het is volgens hem toeval, louter toeval. "Maar zulk toeval komt toevallig wel veel vaker voor dan met toeval te rijmen is." De Zwitserse psychiater blies vervolgens een oud idee uit de Chinese, Griekse en Westerse filosofie nieuw leven in, en gaf dat de naam  synchroniciteit mee. Tijd voor een serie opmerkelijke scarabee-verhalen. Info klik hier.


NEW YORK TIMES

Wie een beter voorstel heeft mag het zeggen. Maar wat VA betreft mag de prijs voor het beste artikel over moderne bio-technologie voorlopig naar New-York-Times-journalist Michael Pollan, voor zijn prachtige artikel God spelen in de tuin. Journalistiek een verademing: toegankelijk, evenwichtig en diepgravend. Pollan koopt een zak transgene aardappelen van Monsanto, met een ingebouwd gif tegen insecten. Hij poot deze aardappelen vervolgens in zijn tuin. Als de aardappelen opkomen, komen ook de eerste vragen op, waarvoor hij aanklopt bij ministeries, wetenschappers en agro-industrie. Deel 1. Deel 2 in editie 5-1999



 

Fascinatie voor een kever

Waar al die vlaaien blijven die een koe met grote regelmaat laat vallen? We staan er niet zo bij stil - hoe onmisbaar de verschillende soorten mestkevers zijn. In Australië ging het even mis. Goed mis. De Australiërs importeerden runderen zonder bijbehorende mestkevers. De koeienvlaaien bleven zich ophopen en de koeien bliefden vervolgens het gras niet meer. In de al maar aanzwellende hoeveelheid mest ontwikkelde de buffelvlieg zich toen tot een plaag van onvoorstelbare omvang. Willem Beekman over zijn fascinatie voor de mestkever.

 
Franse schatkamer

Als er ooit een hoogleraar in de wandelkunde komt, is Ton Lemaire een vanzelfsprekende kandidaat, zo schreven we twee jaar geleden over de auteur van de inmiddels dertig jaar oude schatkamer aan poëtische overpeinzingen, genaamd: Filosofie van het landschap. In 1990 nam de populaire docent cultuurfilosofie afscheid van de Universiteit van Nijmegen - waar hij generaties studenten een hart onder de riem had gestoken met zijn aansporingen toch vooral naar de kwaliteit van het landschap te blijven kijken. Met ingang van dit nummer neemt Lemaire een serie columns voor zijn rekening. Aflevering 1: het Franse platteland.


Dit nummer los nabestellen


Dit nummer ontvangen als welkomstgeschenk

Home
Vorige nummer
Volgende nummer
Overzicht alle jaargangen: Leeskamer