Klik op "afbeeldingen weergeven" in uw mailprogramma of klik hier voor de onlineversie

© wildewit.nl
Zomernummer 2-2017 Vruchtbare Aarde


Jeroen Bosch: De Marskramer, 1490-1505, olieverf op paneel, Museum Boijmans, Rotterdam

De Dwaas uit het tarotspel is de Nul, de pasgeborene. Hij die niet weet. De paljas, de dorpsgek, de idioot, de clown, het kind. Maar ook de held die aan het begin staat van een grote reis. Carl Jung zag in de tarot een mogelijkheid om toegang te krijgen tot het onbewuste en zo inzicht te verkrijgen in de levensstroom. 

Els Maasson over passie, toeval en tarot:

Archetypen in de tarot

© Mieke Meesen | m.miekemeesen.nl

‘Welke kaarten op een bepaald moment getrokken worden, noemen we toeval – de kaarten vallen je toe,’ zegt Els Maasson, tarotist/ Jungiaans therapeute. ‘In feite is het de vraagsteller die middels de kaartlegger op zijn eigen antwoord wordt geattendeerd. De onbewuste aantrekking is er al. Het slimme onbewuste loodst de vraagsteller in de richting van dat wat bewust wil worden.’

Een gesprek over Jung, passie en toeval

©jhoeko.nl

Op 40-jarige leeftijd stelde ze zichzelf de vraag hoe ze ooit zo naïef had kunnen zijn te geloven in een leven gewijd aan tarot en de kunsten. In de jaren erna deden zich een serie wonderlijke levenswendingen voor. Een gesprek over passie, synchroniciteit en de opgave intuïtie en waarheid bij elkaar te krijgen. ‘Iedere keer krijgen we weer het 'leven' om de heelheid in onszelf te bewerkstelligen.’ 

Het onverkoopbare hart

Achteraf bezien ging haar eindexamenwerkstuk uit 1992 over de noodzaak om haar hart vrij te maken. Het linker deurtje viel vanzelf open. Het rechterdeurtje klemde. Je moest er letterlijk aan trekken om het open te krijgen. In het diepste binnenste zat een ster. Een kleine zon. Dat gepijnigde hart met zijn klemmende deurtjes bleek onverkoopbaar. ‘Je kunt je eigen hart kennelijk niet verkopen.’


Een droom van een ziekenhuis

Het Chinese voorbeeld

© Blazej Mrozinski (The Great Wall Mist)
Tot 2001 bestond er in China een even ongewoon als populair ziekenhuis dat werk bood aan honderden stafleden en vanuit heel China patiënten aantrok. Een goedkoop medicijnloos centrum met een ongelooflijk succespercentage, tot het – naar verluidt om politieke redenen – de deuren moest sluiten. De kliniek combineerde medische kennis met een 24-daags chi-versterkend programma.

De zoektocht van Henk Fransen

Copyright: Hape Smeele
De Nederlandse arts Henk Fransen over zijn persoonlijke enthousiasme voor een eigentijds medicijnloos ziekenhuis. Een integraal centrum dat patiënten de sterk doorwerkende oefeningen van de Chinese bewegingsleer voor zelfgenezing, Zhineng, wil aanbieden, naast effectieve alternatieve therapieën. Hoe het er uit gaat zien? "Dat is niet mijn grootste prioriteit. Eerst de inhoud en de juiste mensen."

Daniël van Egmond over Plato's grot

 Leven met onzekerheden

"Wie de controle verliest, gaat op zoek naar de schuldige – want het had niet mogen gebeuren." En toch, zegt Daniël van Egmond in een hartverwarmend gesprek met filmmaker Wout Boekeloo, is er een andere mogelijkheid. Een ongewone ervaring op zijn vijftiende jaar wees hem de weg. "Onze neiging om dingen te willen vasthouden wordt minder naarmate we meer samenvallen met dat tijdloze deel in onszelf."


Een kat als spiegel en reisgenoot

De wereld van Ella Maillart

Een slow-reiziger zouden we haar nu noemen -- de Zwitserse schrijfster Ella Maillart. Een van de vrouwelijke avonturiers van de eerste helft van de 20e eeuw – die de tijd nam om ergens te zijn en de landsaard op zich in te laten werken. Geïnteresseerder in wat mensen verbindt dan in wat ze scheidt. Ze schreef een half dozijn boeken over haar reiservaringen, maar één periode springt eruit: de jaren veertig in het zuiden van India.


Het verhaal van een innerlijke reis

Het was de tijd dat de Indiase wijze Ramana Maharshi nog leefde – die ze met grote regelmaat opzocht. Het verhaal van haar innerlijke reis uit deze periode goot ze in een opmerkelijk boek. Hoofdpersonage: haar kat Ti-Puss. Een impressie van haar Indiase reisavonturen – een halve eeuw na dato in het Nederlands vertaald – complementeren we met anekdotes over de bijzondere relatie die Ramana tot dieren onderhield. 


Column Frans Olofsen

Een dag niet zitten

© Grover Webb: Chairs

Een simpele vraag ('Hoeveel stoelen staan er eigenlijk in jullie huis?') verleidde Frans Olofsen tot een queste naar de plaats van de stoel in zijn eigen leven. "Een positief aspect van niet-zitten: je doorbreekt vastgeroeste patronen."


Column Hans Moolenburghs: zijn 40e

Afscheid -- Afscheid?

Foto: Cat Burton

Zijn veertigste column in tien jaar tijd. Een bijzondere ervaring tijdens een onverwachte ziekenhuisopname. Even zag het er naar uit dat deze 40e column de allerlaatste zou zijn. Maar op de valreep hebben we een vraagteken achter de kop gezet.


VA's webwinkel: films

Historias | Speelfilm | 2011 | Ned. ondertiteld

Midden in het smartphone-tijdperk durfde de jonge Braziliaanse filmmaakster Julia Murat het aan om een film te maken waarin helemaal ‘niets’ gebeurt. Geen spanning, geen prikkeling – niets wat de zinnen op scherp zet. Historias biedt de kijker alle ruimte tot reflectie. Als een 17e-eeuws portretschilderij speelt de film met licht: in het schijnsel van een olielamp. Info»



 

Bestel elke editie los Geef abonnement cadeau ++ met geschenk
Footer
Stuur deze email door naar een vriend