Welkom op de links-pagina van VA

REIZEN

Lopen naar Jeruzalem

Santiago de Compostela

Andalusië

Venetië

Labyrinten/Doolhoven

Chartres

Droom van Poliphilo

Ierland

Mongolië

Bill Bryson in Australië

 

INTERVIEWS alg.

Hape Kerkeling

Kees Brusse

Marten Toonder

Ervin Laszlo

ARCHITECTUUR

Ashok Bhalotra

Paul Dijkman

Paleis voor Volksvlijt

 

MUZIEK

Opera & esoterie

Hester Ingen Housz

Charles Koechlin

 

NATUUR

De gelukkige zwerm

Nieuw: Kind en Natuur

Natuur & Gezondheid

Acties voor Groen

Rob Leopold

Joop Schaminée

Rachel Carson


GENEESKUNDE

H.C. Moolenburgh

Fluor

 

VOEDING

De wereld volgens Monsanto

Tarwegras

Elektronenrijke voeding

Groentenabonnement

Farmer John

Zen in de keuken

 

SPIRITUALITEIT

Juan Nuñez del Prado

Zoemende ceders

Werelderfgoed kristal

Gevleugelde Pharao

Wiek Lenssen

 

FILMS & interviews

Johan Kramer

Bogotá Change

J.H. Meunier & Najac

Babette's Feast

Groundhog Day

The Yes Men

Bady Minck

Story Weeping Camel

Stefan Jarl

Edgar Reitz

 

ATELIER

Museum Hombroich

Joseph Beuys

Ecokathedraal Mildam

 

EXTRA

Lach en glimlach

Humor

Abonnement
 

Juan Nuñez del Prado

Voor de inhoud van dit nummer: klik op het beeld.
Editie 3/2010


In de herfsteditie 3-2010 van Vruchtbare Aarde een interview met de Peruaanse antropoloog Juan Nuñez del Prado.

Juan Nuñez del Prado komt sinds 1999 jaarlijks naar Nederland (en naar andere landen in Europa) om de lessen van zijn drie Andesleraren door te geven. Voor informatie over de lezing Inka-wijsheid en 2012 op dinsdagavond 1 maart, 19.30 uur, bij Antropia, Cultuur- en Congrescentrum in Driebergen, klik hier. Voor informatie over lezingen in Nederland (maart 2011) en verschillende workshops op uitnodiging van Margo Kistemaker, klik hier. Nadere info klik hier.

Juan Nuñez del Prado werd bekend met het verschijnen van het boek The Return of the Inca dat de Amerikaanse psychologe Elizabeth Jenkins schreef over haar ervaringen met de Andestraditie. Juan Nuñez del Prado was haar inspiratiebron voor de tweede helft van het boek. Informatie over The Return of the Inca via Jenkins' eigen website en via Amazon (VS). Het boek is in zestien talen vertaald. In het Nederlands verschenen bij Bruna: Paperback | 320 Pagina's | A.W. Bruna Uitgevers. ISBN10: 9022983560 | ISBN13: 9789022983560. Nederlandse vertaling moeilijk verkrijgbaar. Bij Bol.com alleen 2ehands.

Vervolgens verscheen The Journey to Q'eros. Informatie via Jenkins' eigen website en Amazon (VS). In het Nederlands vertaald onder de titel Reis naar Q'eros, Een vrouw op zoek naar een verloren gewaande wereld. Paperback | 303 Pagina's | A.W. Bruna Uitgevers. ISBN10: 9022985237 | ISBN13: 9789022985236. Bij Bol.com alleen 2ehands.

Marja Arons over de politiek, economie en cultuur van de Inca's in Koorddanser nr. 237 januari 2007 en over het pad van de Inca's op haar eigen website. Juans drie leraren vertegenwoordigen volgens haar "de esoterische loot in de grote, springlevende traditie van Inca religie en cultuur. Te vergelijken met de gnostiek in het Christendom, het soefisme in de Islam, of de Kabbalah in het Jodendom."

Wikipedia over de Inka's en het wegennetwerk van de Inca's. en de Q'ero-Inka-stam.

Bijdrage van een blogger over de schoonheid van de oude Inka-muren in Cuzco. "One of the pleasures of living and working in Cusco is my daily commute walking past several beautiful Inca walls."

Bijzonder verslag van de Nederlandse journalist Peter Liefhebber van een trip naar Cuzco en Machu Pichu en de weergave van een gesprek met Carlos Milla Vidal, president van de Regionale Toeristen Organisaties.

Een citaat in de Engelse taal: "Christianity has never understood the ancient wisdom underlying the old Inka concepts." Nog een citaat (in vertaling): "Een veelgebruikt symbool voor de zon als de energiebron van Liefde was goud. Daardoor behandelden de Inka’s goud als een heilig metaal en geloofden dat goud de speciale eigenschap had om zonne-energie te transporteren en vast te houden. Alle heilige voorwerpen waren uit goud vervaardigd. ‘Zijn’ was daarbij de norm en niet ‘hebben’. Goud was belangrijk in de sfeer, religie en rituelen, maar had geen commerciële waarde. Goud was niet belangrijk als bezit, het hele Inka-systeem stond persoonlijk bezit niet toe."

Jose Maria Arguedas: De Diepe Rivieren, 1980, Meulenhoff. In 1958 een van de allereerste boeken die vanuit het oude, indiaanse perspectief geschreven werd. Hier een mooie reflectie op het boek van vertaalster Mariolein Sabarte Belacortu.

In Ken Uzelve, het tijdschrift van de Vrijmetselaars in Nederland, verscheen in 2008 (nr. 8) een interview met Juan del Prado.

Vruchtbare Aarde drukte eerder een Interview af met de Nederlandse filmmaker Wiek Lenssen naar aanleiding van het verschijnen van zijn film The Year Zero over de spiritualiteit van de Maya's, in VA 1-2002. In de film wordt de bejaarde Don Cirilo gevolgd die de wereld rondreist om "de mensheid te vertellen over de Mayakalender". Lezingen gaf hij op de universiteiten van Guatemala-Stad en de Harvard-universiteit; hij werd ontvangen door de Paus en de Dalai Lama; en uitgenodigd door de NASA. Een ingekorte versie van het interview met regisseur Wiek Lenssen is hier na te lezen. De dvd is nog hier te bestellen. Na de film publiceerde Wiek Lenssen een boek over "het verhaal achter de film". In De Maya Profetien beschrijft hij de bizarre, ‘toevallige’ gebeurtenissen, die tot de film hebben geleid.

Alberto Villoldo over de ontdekking van de Q'ero-Inka-stam in de Andes door Oscar Nunez del Prado, de vader van Juan, en de bij de Q'ero's bewaarde profetie. Interview in Ode Magazine uit 2004 met Alberto Villoldo.

Overzichtspagina leylijnen, onder andere in Peru.

 



Paleis voor Volksvlijt
Voor de inhoud van dit nummer: klik op het beeld.
Editie 3/2010


Paleis voor Volksvlijt



In de redactionele inleiding tot de herfsteditie 3-2010 van Vruchtbare Aarde aandacht voor het Paleis van Volksvlijt dat ooit stond op het Amsterdamse Frederiksplein. Wel aangeduid als het mooiste gebouw van Amsterdam.

In de decennia rond 1900 was het Paleis een geliefde uitgaansgelegenheid totdat het ten prooi viel aan een van de meest spectaculaire branden uit de hoofdstedelijke geschiedenis. Naast tentoonstellingen vonden in het Paleis talloze muziek-, ballet-, theater-, revue-, opera- en operettevoorstellingen plaats, alsmede ballonvaarten, goochelacts. Musicoloog en muziekjournalist Emile Wennekes beschrijft de lotgevallen van het Paleis in het boek Het Paleis voor Volksvlijt, J.C. Polak-van 't Kruys. Stadsuitgeverij Amsterdam, 1991. ISBN 90 5366 016 X.

In 1929 werd het Paleis door brand verwoest. De galerij bleef deels gespaard, maar het hoofdgebouw is nooit meer herbouwd. In de galerij bevonden zich woningen en winkels. Ook Circus Elleboog was in de galerij gevestigd. Boven de galerij waren woningen, waar onder meer Gerard Reve in de jaren vijftig woonde. In 1960 werd de galerij echter afgebroken om plaats te maken voor het gebouw van de De Nederlandsche Bank.

De afbraak van de galerij in 1961 is door Rudy Kousbrouw in een indrukwekkend essay  omschreven als de meest extreme daad van vandalisme in Amsterdam na de oorlog. Zie: Rudy Kousbroek, Hans van der Meer en Fred Schmidt, Het Paleis in de Verbeelding. Het Paleis voor Volksvlijt 1860-1961, Amsterdam, Boekhandel De Verbeelding, 1990. ISBN 90 74159 02 8. Te bestellen via Noord Nederlandsche Boekhandel.

Wim T. Schippers is een van de pleitbezorgers van het voorstel om de Nederlandse Bank te verplaatsen naar een locatie buiten het centrum en op die plek het Paleis voor Volksvlijt te herbouwen. In een aflevering van zijn eigen televisieprogramma Flogiston richtte Wim T. Schippers in 2002 een stichting op "die ervoor gaat ijveren het Paleis voor Volksvlijt weer te herbouwen".

Jarenlang was het Paleis voor Volksvlijt het centrum van het Amsterdamse amusementsleven. Er werden concerten gegeven en toneelstukken opgevoerd. Vooral de opera vierde er hoogtij. Foto's van het paleis in het Stadsarchief.

Aan het Paleis is sinds 2002 een schitterende website gewijd: www.paleisvoorvolksvlijt.nl, die een schat aan informatie bevat, en sinds 2008 zelfs de mogelijkheid biedt het Paleis digitaal te bezoeken. Bijna 80 jaar na de verwoestende brand, is het Paleis virtueel uit zijn as herrezen. De constructie van het 3D model heeft bijna evenveel tijd in beslag genomen als de fysieke bouw van het oorspronkelijke Paleis. Voor de installatie van het virtuele paleis op uw computer klik hier.

In het virtuele paleis is het zelfs mogelijk een aantal boeken te lezen en films te bekijken. Eén van de bijzalen is als filmzaal ingericht en daar worden 16 verschillende films vertoond. Het betreft voornamelijk speelfilms uitgebracht tussen 1902 en 1929, waaronder twee werken van Joris Ivens. Nadere info hier.

Als onderdeel van zijn studie bouwkunde aan de TU Delft schreef Joost Knuit een essay over de mogelijke herbouw van het Paleis voor Volksvlijt. De complete scriptie kan gedownload worden op de literatuurpagina van de aan het paleis voor Volksvlijt gewijde website.

Leestip voor Wim T. Schippers en de zijnen: Paviljoen van Glas van M. Revis.


Wintereditie 2006

Interview Edgar Reitz




Los te bestellen of binnen een abonnement




Johan Kramer
Voor de inhoud van dit nummer: klik op het beeld.
Editie 3/2010




In de herfsteditie 3-2010 van Vruchtbare Aarde een interview met de Nederlandse filmer en reclamemaker Johan Kramer. Maker van onder andere The Other Final (2003), Sing for Darfur (2008) en Johan Primero (2010).

Je moet het maar durven: de twee websites die je eigen naam dragen ludiek invullen. Op www.johankramer.com wordt de websitebezoeker getracteerd op een geestige video waarin een oudere heer ("Hello, I am NOT Johan Kramer. I am his uncle. Uncle Bob") tegen de achtergrond van een heleboel ruis via de ondertiteling omstandig uit de doeken doet waarom de "echte website van Johan Kramer nog niet gerealiseerd kon worden." Hier het commentaar op AmstermAdBlog.

Interview met Onze Wereld rond het moment (1 januari 2005) dat Kramer het door hem mede opgerichte reclamebureau KesselsKramer vaarwel zegt. "Het was de moeilijkste beslissing uit zijn werkende leven. 'Ik moest kiezen tussen mijn "kindje" en mijn passie.' Hij koos voor zijn passie: regisseren."

De Volkskrant in oktober 2004: "Johan Kramer verlaat roemrucht reclameduo."

Kramer op 18 juni 2010 te gast in De Wereld Draait Door.

De 13 geboden van Johan Kramer uit Adformatie, 2007.

The Other Final

Trailer van The Other Final op YouTube. De officiele website rond The Other Final.
Alles over de film op de Bhutan-website bootan.com.

De DVD is te koop in VA's Webwinkel.

Engelstalig interview uit 2004 met Kramer over The Other Final. Zo maar een vraag uit het interview: "Bhutan in the film seems like a place without boundaries. Dogs roam onto the football pitch, and I recall seeing very few fences or segmentation."

Johan Primero

Trailer van Johan Primero (premiere juni 2010). Een sprookjesachtige roadmovie over een man die elke dag 50 rondjes om het stadion van FC Barcelona rijdt met zijn oude 2CV omdat dat geluk brengt en omdat zijn vader dat vroeger altijd met hem deed.

De officiele website rond Johan Primero begint met het aftellen voor een stoplicht. Bij "2"  begint de bestuurder te schakelen en is hij precies weg als het stoplicht op groen springt.

Johan Kramer in een interview met Film1 over "zijn moderne sprookje Johan Primero"

Een radio-interview op 18 juni 2010 met Johan Kramer over zijn film Johan Primero voor cinema.nl.

Sing for Darfur

De officiele website rond de film Sing for Darfur die Johan Kramer in Barcelona maakte. Een film die begint in de morgen en eindigt in de avond van dezelfde dag, waarin dertig verschillende mensen worden gevolgd. Een indrukwekkend interview met Jan Pronk.

Commercials en korte films

Johan Kramer maakte een promotiefilmpje voor De Wereld Draait Door (2010). En meerdere Nike commercials, zoals deze uit 2009. En een commercial voor Grolsch (2009). En andere voorbeelden op de weblog van Jelier & Schaaf. Of kijk hier op de site van Produktiemaatschappij Christal Palace.

In 2006 maakte Kramer de ontroerende korte documentaire 0.08%. "Een groot deel van de film is wazig. Om bij benadering een idee te krijgen van hoe de twaalfjarig Victor Mongay, fervent voetballer en aanhanger van Barça, de wereld ziet met een zicht van 0.08. Hij is bijna blind, maar gaat met ongekende blijmoedigheid en optimisme door het leven. Johan Kramer laat zien hoe Mongay zijn dagen doorbrengt - veel snel gemonteerde beelden van straatvoetbal - en waar hij van droomt."

The Crisis and Us

In zijn film The Crisis and Us (2009) laat Kramer de impact zien van de economische crisis op gewone mensen. Dat doet hij aan de hand van 38 portretten van mensen die hij wereldwijd heeft gefilmd. Interview van Ode in 2009 met Kramer over The Crisis & Us.


Zomereditie 2008:




Met David Hoffman op thee-avontuur in China. Los te bestellen of binnen een abonnement

Twee edities naar keuze als welkomstgeschenk?



Maak hier uw keuze 




Naar de Startpagina van Vruchtbare Aarde
 Startpagina VA-Magazine / Vruchtbare Aarde Elk gewenst los nummer bestellen 

Een advertentie van Google