VA

nr. 2-2012

VA-editie
Home Nieuwe webwinkel films
Abonnement met twee welkomstnummers
Los nummer bestellen Contact

Verkooppunten BioThee

Inspirerende films



Inwijdingswegen in pastel

imageimageimage
Juke Hudig over Dantes Goddelijke Komedie en andere inwijdingsverhalen
Interview

image
“Dante is ergens toch ook een schlemiel, net als wij allemaal. Gewoon een mens met angsten en onhebbelijkheden. En geloof me, hij kon er wat van… Alle angsten die hij beschrijft, ja daar herken ik mezelf ook zo in.” De Betuwse beeldend kunstenaar Juke Hudig stortte zich drie jaar lang in Dante’s Goddelijke Komedie. Een middeleeuws, literair-historisch meesterwerk, maar voor haar in de eerste plaats een spirituele reis. En: “Dante is de hele weg die hij beschrijft zelf gelopen. Het kan niet anders. Daar ben ik in die drie jaar van overtuigd geraakt.” Een gesprek over schilderen vanuit het midden, het mooist denkbare kerstverhaal, indrukwekkende inwijdingsverhalen, de gidsfunctie van vader en moeder en de opening van het hart.

image
Tekenen in de natuur
Selma Lagerlöfs Kerstroos
Dante lezing Juke Hudig
De sneeuwkoningin
image
image
image

“Het mooie van tekenen in de natuur is dat je zintuigen opengaan. Je ruikt alles. Je voelt de wind en de kou en de hitte. Tekenen in een tuin is zo’n totaal andere ervaring dan door een tuin lopen. Op een gegeven moment heb je de gewaarwording alsof je verdwijnt in de krachten die je ziet, proeft, hoort en ruikt. Maar je moet ook verdwijnen."

"Ik kan het stralende gezicht van mijn vader nog voor de geest halen – hoe hij de ochtend van kerstavond binnenkwam, met een kostbare kerstroos in zijn hand. Soms zat er maar één enkele bloem aan. Nog altijd kan ik me geen mooier kerstverhaal voorstellen. De gelaagdheid van deze legende is zo groot..."

“Veel lezers geven het lezen van Dante's Goddelijke Komedie op in de Hel. Ze vinden de Hel spannend, en het Paradijs maar saai. ‘Er gebeurt niks, er is alleen maar licht.’ Dan zeg ik: ‘Het Paradijs is het mooiste deel van het hele gedicht, je wordt boven jezelf uitgetild’.” Vruchtbare Aarde organiseert een Dante-lezing van Juke Hudig. Dante's spirituele reis aan de hand van 75 pastels.

“De Sneeuwkoningin is een van die prachtige verhalen waarbij de reiziger binnenstebuiten wordt gekeerd. Inwijdingswegen waarop de reiziger van een uiterlijk, horizontaal levend mens een innerlijk, verticaal levend mens wordt. Het is een inwijdingsboek. De Sneeuwkoningin beschrijft zelfs letterlijk de weg van het hart – de ware sleutel tot inzicht.” Info»

Losse bestelling van editie 2-2012


        Dante lezing Juke Hudig       


   Verder lezen?  Bestel elke editie los Bestel 2-2012 binnen een abonnement Geef 2-2012 cadeau



Interview met geluidskunstenaar Nathalie Bruys

Weg van de gebaande paden

Copyright: Hape Smeele
Copyright: Hape Smeele

Een geluidskunstenares die de bezoekers van een gemeentelijke begraafplaats een healing geeft… Nathalie Bruys verlaat graag de gebaande paden. Sinds haar opleiding aan de Rietveld Academie is ze geboeid door de mogelijkheden om mensen met behulp van geluid te inspireren, te prikkelen en, waar mogelijk, zelfs te healen. Advocatenkantoor Kennedy Van der Laan gaf haar vier maanden de vrijheid om het advocatenbewustzijn op te schudden met een intrigerende mix van muziek, performances, tekeningen, video’s en acties, waarbij ze de hulp inriep van roofvogels en samurai-danseressen. “Ik wil mensen raken in hun ziel.”

“Daar ligt mijn passie – kunst creëren als voeding voor de ziel

Copyright: Nathalie Bruys




Nature never goes wrong
  Wandelgeesten
 Geluidswandeling
  Stilteconcerten
Copyright: Nathalie Bruys
Copyright: Nathalie Bruys
Copyright: Nathalie Bruys
Copyright: Hape Smeele

Levende valken, die de binnenlopende medewerkers en cliënten van een advocatenkantoor kreten van verbazing ontlokten, of zelfs van verbijstering. De Volkskrant sprak over “een confrontatie van nietsvermoedende advocaten, onderdeel van de rechterlijke macht, oog in oog met een ander, even indrukwekkend als angstaanjagend machtsuniversum.” 

In 2006 werkten Nathalie Bruys en schrijver/columnist Martin Bril mee aan de kunstenaars - wandelgids Wandelgeesten. Haar eigen bijdrage is een audiowerk op CD, waarin ze mensen door middel van collages, liedjes, tekeningen en geluid met nieuwe ogen laat kijken naar natuurgebied de Hoge Veluwe en de beeldentuin van het Kröller-Muller Museum te Otterlo. Info»

Voor de tentoonstelling Afterlife - Kunst over de eindbestemming (verlengd tot september 2012) op begraafplaats De Nieuwe Ooster maakte Nathalie een geluids - wandeling (fragment), waarin twee zieners vertellen over de energetische wereld van de begraafplaats. Of neem plaats in Galactic Computer, Portal Machine, gevuld met de helende trillingen van stemvorken. Info: hier en hier.

Nathalie Bruys maakt muziek, geluidstukken, performances, animaties, geluidswandelingen, maar ook tekeningen, video’s, platen en cd’s. En zij treedt als dj op. Maar ook de stilte is voor haar belangrijk. "Ik kan stilte heel erg missen. Stilte is mijn basis. Zonder stilte ben ik nergens.” Ze speelt mee met de stilteconcerten van Tijn en Kris Touber, zie de agenda op kristijn.com.  




Tijdelijke entree advocatenkantoor

Twee danseressen in togo
N. Bruys op Rietveld TV (op: 3:33 min)

   Verder lezen?  Bestel 2-2012 los Bestel 2-2012 binnen een abonnement Geef 2-2012 cadeau


Vincent van Gogh: 

De roze perzikboom


Een persoonlijke reactie: 
Het is al weer tientallen jaren geleden, maar ze herinnert zich nog goed hoe heftig ze als kind reageerde op een schilderij van Vincent van Gogh. Ten einde raad besloot haar moeder De roze perzikboom dan maar van de muur te halen. Tientallen jaren gingen voorbij. Het kind van toen werd volwassen. Tot ze bij een bezoek aan het Van Gogh Museum oog in oog kwam te staan met het schilderij uit haar jeugd en zich realiseerde dat de reproductie van toen een horizontaal gespiegelde versie was geweest.
Kan ‘spiegeling’ een dergelijke reactie teweegbrengen? Een arts, een parapsycholoog, een beeldend kunstenaar en een holistisch therapeut denken mee.


Dick Bierman

Een onderzoeker als Dick Bierman denkt het liefst in experimenten. Je zou een tijdschrift zo gek moeten zien te krijgen, oppert hij, om De roze perzikboom op de cover te zetten. "En dan in de helft van de oplage de gespiegelde versie laten zien." Een interessante vraag, noemt hij het, de vraag of gespiegelde schilderkunst minder aantrekkelijk wordt bevonden.


H.C. Moolenburgh

Wanneer zien we een boom als spiegelbeeld? "Het overkomt mij elke week wel een keer," aldus H.C. Moolenburgh, "tenminste als het windstil is, staande aan de waterkant. Nu is er een oud Hebreeuws gezegde, dat als volgt luidt: ‘De mens is het spiegelbeeld van een boom aan de waterkant’.. alsof ons eeuwige deel wordt gewekt in deze waterspiegeling."


Arthur van Steen

Hij stond aan de basis van het populaire Chartres-labyrinten-nummer. En hij herinnert zich zijn eigen reactie als scholier in Rome op een gespiegelde ansicht van de wolvin die Romulus en Remus zoogt. “Ergens diep van binnen weet je dat het getoonde beeld niet klopt en confronteert het niet-kloppende beeld je met dingen die ook in jezelf niet kloppen. Denk aan de symboliek van de Tarot..."


Wil Uitgeest

Haar hele leven is Wil Uitgeest al gefascineerd door de relatie tussen kunst en het innerlijk van de mens. Zie ook haar bijdragen aan de Marten Toonder Specials. “Archetypisch gezien," zegt zij, "is er nogal een verschil in betekenis tussen ‘links’ ( rond, gebogen, labyrintisch, nacht, duister) en ‘rechts’ (recht, dag, licht, zon)..."




   Verder lezen?  Bestel 2-2012 los Bestel 2-2012 binnen een abonnement Geef 2-2012 cadeau





Glimlichtjes



“Op oudere leeftijd kan de herinnering ineens weer bovenkomen – de sensatie van het lopen door een ijskoud beekje om waterbeestjes te vangen, het rollen van een duinpan of het maken van een boomhut - samen met het gevoel van vrijheid dat er destijds bij hoorde.”

In het zomernummer... een aantal aanstekelijke natuurervaringen van ouders & kinderen

 




Column Amalia Baracs

Verwonderingswandelingen

Elke lente ziet Amalia Baracs de mollige hommels uit de grond komen en aan de eerste bloemen bengelen. En dan is er de enorme mierenhoop van de grote rode bosmier die ze koestert. Haar tuin gaat als vanzelf over in het landschap. Ooit heeft ze gezaaid en geplant wat past, en nu laat ze de tuin verder met rust. Op een aantal paadjes en poortjes na dan, voor haar  kleinkinderen en voor andere kinderen die zich bij haar aanmelden voor een van de verwonderings - wandelingen die ze nu sinds een jaar of tien vanuit haar tuin organiseert - voor kinderen van vier tot twaalf jaar, vaak gekoppeld aan een verjaarspartijtje.



Info en reserveringen, vraag de redactie »

   Verder lezen?  Bestel 2-2012 los Bestel 2-2012 binnen een abonnement Geef 2-2012 cadeau




Column Frans Olofsen

Van die dingetjes


image
Image

Het leuke van journalistiek is dat een nieuwsgierige journalist een onderwerp van links en rechts kan bekijken (zoals in bovenstaand artikel over De roze perzikboom). Een columnist kan weer mijmerend stilstaan bij de meest alledaagse dingen. Frans Olofsen heeft daar veel plezier in, getuige zijn recente reflecties op uiteenlopende zaken als de TomTom, de voorbijschietende tijd, dromen bij de cito-toets, wijze bomen en Onze Lieve Vrouwe langs de Westfriese Omringdijk... In de nieuwe zomereditie verbaast hij zich op vrolijke wijze over al die 'dingetjes' die we geneigd zijn mee te zeulen op kampeervakanties. 


Kairos, onderdeel van een wandschildering gemaakt door Francesco Salviati



  Verder lezen?  Bestel 2-2012 los Bestel 2-2012 binnen een abonnement Geef editie 2-2012 cadeau





Het Vruchtbare-Aarde-interview met de Haarlemse huisarts H.C. Moolenburgh in editie 1-2007 riep veel reacties op van lezers die zich geïnspireerd voelden door diens visie op de geneeskunde, waarin zelfs humor, sprookjes en zenverhalen hun plek hebben.

De leprechaun

image
Image 

In 2011 vierde H.C. Moolenburgh en zijn vrouw hun zestigjarige bruiloft toen een pakket arriveerde uit Ierland. Het bleek een schilderij van Ierse herkomst dat hem vervolgens inspireerde tot een serie bespiegelingen - die hij afsluit met de woorden: "Mocht iemand me willen vragen: Maar je gelooft toch niet echt in het bestaan van leprechauns of andere elfen, dan kan ik alleen maar antwoorden met een uitspraak van de Ierse letterkundige en dichter Yeats, die zei: ‘Waar je ook aan twijfelt, aan het bestaan van elfen valt niet te twijfelen’."

  Een interview met H.C. Moolenburgh
H.C. Moolenburgh



de Moolenburgh-editie 1-2007 aan als welkomstgeschenk in een abonnement



  Verder lezen?  Bestel 2-2012 los Bestel 2-2012 binnen een abonnement Geef 2-2012 cadeau






image


Zeven uur ’s morgens

Image

Zet haar in een trein, vliegtuig of riksha, en ze is gelukkig. Het liefst wil ze voelen hoe mensen in andere continenten zijn, hoe ze eten, hoe ze met hun kinderen/ouders omgaan. Tuinontwerpster, reizigster, ayurveda-therapeute en VA-abonnee Marjan van Duin stuurde een brief naar de VA-redactie, vergezeld van een mogelijke column. Een kort Afrikaans reisverhaal. Gevolgd door nog een tweede reisverhaal, en toen nog een derde. Opvallend hoe al die verhalen zijn geschreven rond een kern van rust/stilte. Aflevering 1: Marie.

Column
Marjan van Duin



Website



  Verder lezen?  Bestel 2-2012 los Bestel 2-2012 binnen een abonnement Geef 2-2012 cadeau






image

image

De kracht van water

"De laatste winter was erg droog, ik zei het al. We hebben geen spat regen gehad; een extreem droge zomer." En dat betekent weer dat de plaatselijke functie van acequero nog belangrijker is geworden dan die al was. "Iedereen kan overigens acequero worden, maar niemand wil dat graag. Je hebt veel verantwoordelijkheid en wee je gebeente als er ergens een muur instort ten gevolge van een overstroming." Dertien jaar geleden liepen Marjet Maks en haar partner op de laatste dag van hun vakantie door een klein boerenbergdorp in de Alpujarras. Waar een toevallige blik over de schouder al niet toe kan leiden. Sindsdien woont zij in een eeuwenoud huis met een waterbron.

Column Marjet Maks





Marjet bestiert in het zuiden van Spanje een B&B voor levensgenieters, wandelaars en rustzoekers




  Verder lezen?  Bestel 2-2012 los Bestel 2-2012 binnen een abonnement Geef 2-2012 cadeau



Isola Martana: het vrouwelijke eiland

Image
Column Selma Sevenhuijsen

image image

"Een bootje scheert over het water: een lang gekoesterde wens gaat in vervulling. Met een groepje vrienden ben ik op weg naar het Isola Martana, het vrouwelijke eiland in het Meer van Bolsena. Het eiland is officieel niet te bezoeken, maar vorige week ontmoette ik zo maar de juiste mensen en via een wonderbaarlijke serie synchroniciteiten viel alles plotseling op zijn plaats...."

image

Kruis editie 1-2008 met het Etruskisch labyrint aan als welkomstgeschenk
Interview Selma Sevenhuijsen in 1-2008
Selma's website
Redactionele inleiding bij Selma's reis naar Toscane

  Verder lezen?  Bestel 2-2012 los Bestel 2-2012 binnen een abonnement Geef 2-2012 cadeau



Nieuwe webwinkel


 VA's zomerfilms


image

Copyright:Les vacances de mr. Hulot: Vakantie vieren blijkt helemaal niet zo makkelijk. De meeste gasten in het stradhotel uit Les Vacances de Monsieur Hulot zijn er niet goed in. De een kan zich niet losmaken van zijn kranten en beursberichten, de ander wil toch nog snel een trui af zien te brijen. De zakenman blijft zijn zaken afhandelen; de intellectueel blijft plannen ontwikkelen om Europa te reorganiseren; de oude commandant blijft zijn oorlogsdaden vertellen. Alleen Hulot wil enkel met vakantie zijn. (Zomerprijs: € 12 - Nederlands ondertiteld). Sinds 2010 in VA's Webwinkel »

Copyright:

Copyright:Pranzo di Ferragosto: Een snikhete vakantiedag in de maand augustus. Een dag waarop heel Rome zich naar het strand begeeft. De 60-jarige Gianni blijft achter in het gezelschap van een groepje oude dames. De regisseur: “De zorg voor mijn eigen moeder heeft me de ogen geopend voor de vitaliteit en kracht van de oudere mens, maar ook voor de eenzaamheid en kwetsbaarheid van ouderen in een wereld die doorholt en de neiging heeft de ogen te sluiten voor alles wat met dood en ouderdom te maken heeft.” (Zomerprijs € 9, Nederlands ondertiteld). Sinds 2011 in VA's Webwinkel »

Copyright:

Copyright:Ici Najac, à vous la Terre: Op een verlaten stationnetje zien we een stationschef in het zonnetje zitten. Boven hem aan de muur een bak met geraniums, waar hij af en toe een halve emmer water naar toe gooit. Een forse camembert op tafel. Gemompel over een kaas die de kans moet krijgen om te ademen. “Met Arnaud, de stationschef, bracht ik honderden uren door op het stationnetje van Najac,” aldus Jean-Henri Meunier die ook in zijn tweede documentaire over het Franse stadje Najac een glimlach op het gezicht van menige kijker zal weten te toveren. (€ 12, Engels ondertiteld) Sinds 2009 in VA's Webwinkel »

Copyright:

 En verder....


Copyright:Rhythm is it!: Nu weten we dat de dansdocumentaire in Duitsland een gigantische hit is geworden, met alleen al in het eerste half jaar vierhonderdduizend verkochte bioscoopkaartjes. We weten dat ‘dans’ op een aantal Berlijnse scholen als keuzevak is ingevoerd. En dat danspedagoog Royston Maldooms sinds het uitkomen van de film aan de lopende band wordt gevraagd scholen van advies te dienen. Maar de Duitse regisseur Thomas Grube (1971) kan zich de tijd nog herinneren dat hij het geld voor deze documentaire met geen mogelijkheid bij elkaar kreeg. “Ik kreeg te horen dat er geen publiek zou voor dans en klassieke muziek. Maar dat is er wel, het succes van Rhythm Is It! bewijst dat.” (€ 10,25 - Nederlands ondertiteld). Sinds april 2012 in VA's Webwinkel »

Copyright:

Copyright:Forever: Ook deze film van Heddy Honigmann is weer zo’n prachtig voorbeeld van een kunstuiting die met het hart gemaakt is en tot het hart spreekt. Het onderwerp is niet het belangrijkste. Want waarom zou een documentaire over een Parijse begraafplaats het hart sneller doen kloppen? “De tranen stonden in mijn ogen,” zei Matthijs van Nieuwkerk in een tv-gesprek met regisseuse Heddy Honigmann, “toen ik in je film iemand in onverstaanbaar Koreaans zijn liefde voor de schrijver Marcel Proust hoorde belijden.” (€ 11, Nederlands ondertiteld). Sinds april 2012 in VA's Webwinkel »

Copyright:

Copyright:PlayTime: “De film droeg een vrolijke titel en eindigde met een feest,” merkte de Vlaamse Tati-liefhebster Ann Meskens op bij Tati’s honderdste geboortedag. “Maar het publiek voor deze film moest in 1967 blijkbaar nog geboren worden. Men schoof heen en weer op zijn stoel, het applaus was slapjes.” Alles kon bij Tati voorwerp van nieuwsgierigheid zijn – een blad van een boom, een deurkruk, een file, een kantoortuin… Het is net alsof Tati ons uitnodigt ook onze eigen stoel wat naar achteren te schuiven; om de hoofdpersoon in ons eigen leven wat minder te benadrukken. Vandaar ook misschien het enorme beeld waarop PlayTime vertoond moest worden. “Ik wilde een echt groot raam,” zei Tati. In VA`s Webwinkel ook de film die algemeen beschouwd wordt als zijn grootste meesterwerk. (€ 12, Nederlands ondertiteld, 90 min) Sinds december 2010 in VA's Webwinkel »

Copyright:

Copyright:The Monastery - Mr. Vig & the Nun: Eindelijk in VA’s webwinkel. Deze droom van een documentaire. En niemand die aanvankelijk in die droom geloofde. De Deense regisseuse Pernille Rose Gronkjaer teerde jarenlang in op haar eigen spaargeld, filmend met een geleende camera. “Maar ik had die droom. Zoals de hoofdpersoon uit mijn film zijn droom had. Meneer Vig die in het noorden van Denemarken een groot, vervallen kasteel bewoonde en die daarin op zijn oude dag een Russisch klooster wilde stichten. “Ik kon gewoon niet stoppen met deze oude, charismatische man te filmen.” (€ 12, Nederlands ondertiteld) Sinds april 2011 in VA's Webwinkel »

Copyright:

Copyright:Tous les matins du monde: Op internet spreekt een liefhebber over een schilderij van een film.  De associatie met de schilderkunst wordt vaker gelegd. Een andere liefhebber vergelijkt het spel van licht en schaduw met de stijl van de Franse barokschilder Georges de La Tour (1593-1652), vermaard geworden vanwege de prachtige sereniteit en verstilling die de lichteffecten in zijn werk oproepen. In de speelfilm Tous les matins du monde is er ook nog de prachtige barokmuziek van Jordi Savall die aan de verstilling bijdraagt. (€ 10, Nederlands ondertiteld). Sinds april 2011 in VA's Webwinkel »

Copyright:

Copyright:La Vie Moderne: De oude Marcel staat terneergeslagen bij een koe. Uierontsteking. De veearts zal maar liefst twee keer langskomen. “Geld is niet alles,” horen we de boer zeggen. “Ik zou er twee keer zoveel voor over hebben om haar in leven te houden. Ik noemde haar zeurpiet.” De Franse fotograaf en documentairemaker Raymond Depardon is weer terug op zijn geboortegrond, het Franse Centraal Massief. Uit zijn jeugd herinnerde hij zich de gesprekken aan de keukentafel. "En zo heb ik ook de boeren willen filmen. Aan tafel. Het ontroert me hen te zien zoeken naar het juiste woord.“ Aan het eind van de film rijden we weg uit het landschap. We kijken terug. “Ik houd van dit landschap,” horen we Depardon zeggen. “Ik houd van het licht op dit uur van de vroege avond.” (€ 10, Nederlands ondertiteld, 90 min). Sinds december 2010 in VA's Webwinkel »

Copyright:

Copyright:Fanny & Alexander: Een ongelooflijk rijk gelaagde film. De verbeelding van een archetypische reis, waarin de hoofdrolspelers facetten vertolken van de mens op weg. Archetypen in de menswording. Pas aan het eind van de weg gloort licht. Een licht dat in Bergmans film gepersonifieerd wordt door de wijze, oude vriend van Alexanders grootmoeder, Isak geheten. Hij is het die de kinderen uit het huis van de stiefvader laat ontsnappen en ze onderbrengt in zijn eigen huis – een doolhof vol kamers en gangen, tjokvol poppen en beelden en verborgen nissen. Na de kinderlijke onschuld en de verstandelijke waarheid doemt ineens een derde mogelijkheid op. Een glimp van de verticale dimensie waar zoveel personages in de film wanhopig naar op zoek lijken. Sinds december 2010 opnieuw opgenomen in VA's Webwinkel »

Copyright:

Copyright:Heimatklänge: Er zijn klanken die je als mens tot tranens toe kunnen beroeren, troosten en tot rust kunnen brengen, schreef een Duitse recensent over de documentaire Heimatklänge. Een aanstekelijk portret van drie Zwitserse stemkunstenaars. Een recensent van NRC-Handelsblad hield zich, vergeleken met deze lyrische reactie, nog redelijk in toen hij schreef dat Heimatklänge een documentaire is die binnen acht minuten een tevreden lach bij hem had opgeroepen. Met overweldigende berggezichten op de achtergrond vertellen de drie musici over hun passie voor muziek. Een film waarin het boventoonzingen onlosmakelijk verbonden blijkt met het berglandschap van de Alpen. (€ 10, Nederlands ondertiteld, 81 min). Sinds oktober 2010 in VA's Webwinkel »

Copyright:

Copyright:Peter Brooks Mahabharata: Het eeuwenoude religieuze en filosofische epos de Mahabharata uit India wordt wel de meest omvangrijke literaire schat genoemd die de mensheid ooit heeft voortgebracht. Een complex verhaal over de strijd om de troon tussen twee takken van een Indiase familie. Een strijd die symbool staat voor de strijd tussen licht en duister. Volgens esoterische opvattingen heeft de strijd plaats binnenin elke mens die tot inzicht en wijsheid tracht te komen en zich los probeert te maken van zijn egocentrische beperkingen. De voor westerlingen meest toegankelijke versie is de vijf uur durende versie van Peter Brook. (€ 15, Nederlands ondertiteld, dubbel-dvd).  Sinds september 2010 in VA's Webwinkel »

Copyright:

Copyright:The Other Final: In het boeddhistische koninkrijk Bhutan had niemand ooit van het Caribische eiland Montserrat gehoord. Maar op de zomerse dag in 2002, toen miljoenen televisiekijkers zaten te wachten op de finale van het WK voetbal in Japan, speelden de twee laagst geklasseerde voetballanden hun eigen finale in de Himalaya. Johan Kramer filmde het evement en liet zien dat liefde voor het spel, niet gehinderd door commerciële belangen, mensen en culturen dichter bij elkaar kan brengen. Vanuit de hele wereld stroomden de enthousiaste reacties binnen. De Franse stervoetballer Zinedine Zidane bleek zo enthousiast dat hij de film drie keer zag. (€ 10, Nederlands ondertiteld) Sinds oktober 2010 in VA's Webwinkel »

Copyright:

imageVaclav Havel: Waarom is deze documentaire over de Tsjechische dichter-president Vaclav Havel nou zo genietbaar? Mogelijk vanwege het gevoel van nabijheid dat de film weet op te roepen. We zien een ontwapenend kwetsbare president, die zo nabij aanvoelt dat je in je agenda lijkt te moeten bladeren om zeker te weten dat je de volgende week niet een afspraak met hem hebt. Speciale import uit Tsjechië: Citizen Havel. Een aantal kostbare momenten (twee uur in totaal) uit het presidentiële leven van de voormalige dichter-dissident. Een film die pas vijf jaar na Havels aftreden voor het eerst vertoond mochten worden. ---  Nieuwe import, ondertiteling in Duits en Engels (€ 15). Meer info in editie 2-2010Sinds juli 2010 in VA's Webwinkel »

image


   Verder lezen?  Bestel 2-2012 los Bestel 2-2012 binnen een abonnement Geef 2-2012 cadeau



Dit nummer los nabestellen


Dit nummer ontvangen binnen een abonnement

VA Editie 4-2010
Home
Vorige nummer
Volgende nummer
Overzicht alle jaargangen: Leeskamer