VA

nr. 2-2006

Home Archief Abonnement met twee welkomstnummers naar keuze Los nummer bestellen




Jaargang 2006 bestellen


Gevoel voor Ruimte

Zijn liefde voor het Hollandse voetbal bracht hem bij de Nederlandse architectuur en schilderkunst. In de jaren negentig kwam hij vier jaar in Nederland wonen om het land te leren kennen dat hem met zijn voetbal had betoverd; en om het geheim van het artistieke, creatieve en verfijnde spel te ontrafelen. Een schoonheid die wat hem betreft doet denken aan het ruimtegevoel van de 17e eeuwse schilders Pieter Jansz Saenredam en Johannes Vermeer. Sommigen spreken over het beste boek dat ooit over de Nederlandse voetbalcultuur is geschreven. Het Goethe Instituut plaatste Briljant Oranje op de lijst van aanbevolen WK-literatuur. Een zomers interview met David Winner op het terras van het Filmmuseum in het Amsterdamse Vondelpark. Lees verder...

Nabestellen van dit nummer, klik hier.

Lees hier de redactionele inleiding tot dit nummer.



Schrijven met licht

Miljoenen Zweden zagen de documentaire The Old Man in the Cottage. Een hommage aan de stilte, de kunst van het wachten en de band met de nog onaangetaste natuur, die doet denken aan de Nederlandse docu Het is een schone dag geweest van Jos de Putter die in Zeeland het laatste oogstjaar van zijn ouders vastlegde. Diezelfde verstilling ademen de meer dan duizend zwartwitfoto’s uit die de gemeente Best onlangs kocht van Noud Aartsen. Een fotograaf die oog had voor de kwaliteit van het moment in een tijd dat een dergelijke kwaliteit nog geen prijs had. Veronica Frenks zoekt de Brabantse fotograaf op in Frankrijk voor een wandeling door het okergetinte landschap, destijds zo raak getroffen door Van Gogh, waar Aartsen nu de stilte en ruimte terugvindt uit zijn jeugd.

CLOWN, PASTOR EN HOOGLERAAR

Waar anderen op hun 65e of reeds lang daarvoor hun werkzame leven afronden, maakt Paul de Blot zich op zijn 82e op om hoogleraar te worden op de prestigieuze Nyenrode Universiteit. Zijn werkgebied: organisatievernieuwing en spiritualiteit. VA voerde twee lange gesprekken met hem: een in de Amsterdamse redactieruimte en de ander op Nyenrode. Een all-rounder die op de vraag naar zijn lievelingslandschap zonder aarzelen verwijst naar de woeste branding uit zijn jeugd. Het strand aan de Indische Oceaan waar hij als klein kind eigenlijk niet mocht komen. De metershoge golven die je keer op keer terugsloegen, maar ook de ontdekking van de wereld van relatieve kalmte waar hij in terecht kwam op het moment dat hij zich door de golven heen had geslagen. Een metafoor voor de rest van zijn leven.

Muiderslotconcerten

Mooie uitspraak van illustratrice Marit Törnqvist na de uitreiking van de Gouden Penseel 2006: “Er bestaat in Nederland een gigantische angst voor alleen al de neiging naar zachtheid, gezelligheid, oubolligheid.” Wat kinderboeken betreft: “Een illustrator kan wel iets heel esthetisch en spectaculairs bedenken, maar een kind moet wel het gevoel hebben: dit is mijn wereld.” Een uitspraak die recensente Amalia Baracs uit het hart gegrepen is. In de meer dan tien jaar dat Baracs kinderboeken recenseert, heeft ze hartstochtelijk gepleit voor boeken geschreven en getekend vanuit de belevingswereld van het kind. Een portret waarin ze behalve over kinderen en boeken vertelt over haar jeugd en de zondagochtendconcerten in de Ridderzaal van het Muiderslot, die ze al 25 jaar organiseert.

Eten uit de natuur

Zijn kinderen raakten verslingerd aan de vlierbloesemlimonade. Zelf vertelt hij enthousiast over de mogelijkheden van lievevrouwenbedstro (“Dat je van dat kruid zo’n lekkere vla kan maken”). Zelfs in Nederland bleken er nog aardig wat mensen van alles te weten over eetbare paddestoelen en kruiden uit de natuur. “Een vrouw uit Curaçao die het van haar opa heeft meegekregen, maar ook topkoks, en middenin de Bijlmer een mevrouw die lekkere kruidjes weet te oogsten. Meer mensen dan je zou denken.” Michiel Bussink schreef er het boek Lekker Landschap over, met geweldige recepten voor gesuikerde madeliefjes, paardenbloemgelei, pinksterbloemenboterham en sleedoornlikeur. Een interview.



Dit nummer los nabestellen


Twee welkomstedities binnen een abonnement

Home
Vorige nummer
Volgende nummer
Overzicht alle jaargangen: Leeskamer