VA

nr. 1-2005

Home Archief Abonnement met twee welkomstnummers naar keuze Los nummer bestellen



Jaargang 2005 bestellen


VERLANGEN NAAR ZEELAND

De schilder Jan Toorop gold begin 20e eeuw als de eerste enthousiasteling uit kunstzinnige hoek. In zijn kielzog kwam een stroom van jonge kunstenaars af op het Zeeuwse Licht. “Het is buiten zoo mooi van kleur, kleur, kleur en zon,” schreef Toorop een vriend. “Je wordt bedwelmd.” Een eeuw later speurt Veronica Frenks in Zeeland naar het geheim van zoveel Zeeuwse schilderijen vol licht - kijkend, wandelend en fietsend, en passant berichtend over het geluksgevoel van een ochtend dat zij "aan het open raam op haar logeeradres in Vlissingen een kop thee drinkt, meeuwen hoort, de zee in de buurt weet en zich baadt in het Zeeuwse zonlicht."



JOSEPH BEUYS IN NEDERRIJN


Geen enkel ander stukje Duitsland is zo omringd door Nederlands grondgebied: de Nederrijn rond Kleef, de geboortestreek van Joseph Beuys, de legendarische, na-oorlogse Duitse kunstenaar. Hoe belangrijk is dit landschap voor hem geweest? De Nederlandse kunstenares Maria Klerx volgt het spoor terug, spreekt met mensen die Beuys nog gekend hebben en bezoekt de plekken die belangrijk voor hem zijn geweest. Een persoonlijke en poëtische ontdekkingsreis door het Nederrijnse landschap.



HET VERHAAL VAN EEN KAMEEL

Een Oscar voor beste documentaire zat er net niet in. Wel een Oscarnominatie. En dat voor het eindexamenproject van twee studenten van de Filmhogeschool van München. De simpele verfilming van een ritueel dat in Mongolië wordt toegepast bij ingrijpend dierenleed. In dit geval de verstoting van een kamelenjong. Op het moment dat het ritueel effect sorteert, rollen de tranen uit de ogen van het moederdier. “Ik heb er veel research naar gedaan en met veel mensen hier gesproken,” aldus een van de filmmakers, “maar ik heb niet een keer gehoord dat het ritueel niet het gewenste effect had.” Ook: een interview met Tjalling Halbertsma, adviseur van de minister-president van Mongolië.

Zie ook de linken-pagina.
In editie 2-2005: Op Slaolie naar Mongolië.
TARWEGRAS IN DE VENSTERBANK

Alles wat nodig is: een handvol tarwekorrels en wat potgrond. Wie weet ervan? Een Australische huisarts raakte zo enthousiast over de wondhelende en antibacteriële eigenschappen dat hij na 25.000 klinische waarnemingen sprak over een van de interessantste ontdekkingen uit zijn carrière. In Noord-Amerika is het sap inmiddels een redelijk bekend alternatief voor het obligate glaasje sinaasappelsap en in Duitsland is een halve boekenplank volgeschreven over het jonge gras. De geschiedenis, praktijk en waarde van een wonderlijke bron van gezondheid. 

Deel 2 in de volgende editie. Zie ook de linken-pagina op deze website.




EEN BELEEFD APPLAUS

Een parodie op de filosofie van de Wereldhandelsorganisatie hebben Andy Bichlbaum and Mike Bonanno willen maken. Maar de hoofdrolspelers in de documentaire The Yes Men blijven zich verbazen over het verbazingwekkende gebrek aan kritiek tijdens hun geparodieerde WHO-lezingen. Een pleidooi voor het verkopen van verkiezingsstemmen aan de hoogste bieder; of het toedienen van elektrische schokjes aan werknemers in lage-lonenlanden? Geen reactie uit de zaal. Klik hier voor het artikel.


Dit nummer los nabestellen


Twee nummers als welkomstgeschenk


Home
Vorige nummer
Volgende nummer
Overzicht alle jaargangen: Leeskamer