VA

nr. 2-2004

Home Archief Abonnement met twee welkomstnummers naar keuze Los nummer bestellen



Een jaargang bestellen



Voor de redactionele inleiding van dit nummer klik hier

geluk in de tuin


HET GELUK VAN DE TUIN

In een onlangs aan de TU Delft uitgesproken rede verklaarde de Rotterdamse hoogleraar Ruut Veenhoven dat de politiek zich explicieter zou moeten richten op het bevorderen van geluk. Grote dichters als Herman Gorter wisten daar wel raad mee. Maar gewone schrijvers vinden het - net als politici - aanzienlijk moeilijker om iets te doen met geluk dan met verdriet, drama en somberte. Wat is het eigenlijk dat mensen gelukkig maakt en wat is daar wetenschappelijk over bekend? Vragen die klinisch psychologe Lily de Court Onderwater inspireerden tot een fascinerend essay over het geluk van de tuin. In deze zelfde editie aandacht voor een van de juwelen uit de Nederlandse tuinliteratuur: Het Geluk van den Tuin van Piet Verhagen.




LANDGOED RHEDEROORD & Co

Hij wordt wel de kookpastoor van Nederland genoemd - omdat hij zo compromisloos regionale groenten van het seizoen promoot. Voor hem geen boontjes die drieduizend kilometer gevlogen hebben. Zelf spreekt hij liever over creatief koken. Een menuutje maken op basis van wat er aan kruiden, vergeten groenten en hoogstamfruit uit eigen tuin komt, en niet te vergeten wat zijn favoriete producenten aanleveren. Topkok Eric van Veluwen van landgoed Rhederoord: "Mijn gasten eten wat de tuin schaft; we werken met 52 seizoenen. Echte, pure smaken: ik ga niet voor lekker, maar voor lekkerst."



Rheederoord

Odyssee

CHOCO & SINAASAPPEL

Met enige moeite kunnen ze zich nog de smaak voor de geest halen van een lang geleden genoten dessert van zelfgemaakt vanilleijs met wildeframbozen - in 1969 geproefd in de Franse Elzas. Joop Witteveen (76) en Bart Cuperus (75), beheerders van Nederlands grootste culinaire bibliotheek, weten alles over eten; maar weten niet waarom chocolade en sinaasappelschil zo goed bij elkaar passen. Diëtiste Sonja Edelaar was onmiddellijk geïntrigeerd door het "raadsel" en ging op zoek naar een antwoord bij koks, bonbonmakers, alternatieve voedingskundigen, chocoladefabrikanten en een heuse smaakdoctor


LABYRINTISCHE REIZEN

De tocht van een held of heldin begint altijd met het weggaan van huis. Zo ook Odysseus. En toch laat Homerus zijn oeroude epos beginnen op het moment dat Odysseus terugkeert - op weg naar huis. Wat volgt is een thuisreis van tien lange jaren. Ook: de kronkelende weg naar het midden van het labyrint. Zoals er zoveel momenten zitten in het dagelijks leven die aan doolhof of labyrint doen denken. Aflevering 3 in een reeks artikelen volgend op onze Special: "Chartres en het raadsel van het labyrint". 

Zie ook de edities 4-2003 en 4-2001.

 
 sinaasappel
 

Dit nummer los nabestellen


Twee nummers als welkomstgeschenk


Home
Vorige nummer
Volgende nummer
Overzicht alle jaargangen: Leeskamer