VA

nr. 3-2003

Home Archief Abonnement met twee welkomstnummers naar keuze Los nummer bestellen



Een jaargang bestellen



MOOISTE LICHT TER WERELD

Misschien dat Willem den Ouden zich inderdaad wel eens heeft laten ontvallen dat hij alleen maar schildert wat hij ziet. "En toch weten wij beter", aldus de schrijver Willem van Toorn in een prachtige speech bij de opening van een tentoonstelling gewijd aan Den Oudens werk. "Zeg deze schilder nooit dat zijn werk net echt lijkt," aldus Van Toorn. "Den Ouden zou je waarschijnlijk zijn huis uit schoppen." Iets goed afbeelden is nu eenmaal iets anders dan iets treffend verbeelden. Van Toorn: "Zoals alle grote kunstenaars laat Willem den Ouden ons zien wat onzichtbaar is voor onze ogen - het wezenlijke van het landschap." Cecile van der Heijden portretteert Willem den Ouden.

HET AAPJE EN DE MANGO

Lang geleden, in zijn contact met de Sng'oi in Maleisië, vroeg de Nederlands-Amerikaanse psycholoog Robert Wolff zich af wat er zou gebeuren als hij nu eens niet voortdurend zou lopen denken, plannen, besluiten en analyseren. "Ondenkbaar in mijn denkwereld." Maar toch vond hij als wetenschapper dat hij de zienswijze van de Sng'oi een kans moest geven. Die kleine test - dertig jaar geleden inmiddels al - heeft Wolffs leven veranderd. Niet alleen zijn manier van lesgeven aan de universiteit van Hawai'i ("Ik begreep dat de enige manier van lesgeven het vertellen van verhaaltjes is, hoe simpeler hoe beter"), maar bovenal de manier waarop hij in het leven staat. Een e-mailgesprek met de 81-jarige emeritushoogleraar Gezondheidszorg.

Zie ook de website van Robert Wolff.


INNERLIJK GOUD

Toon Hermans schijnt na de ontvangst van een overheerlijke Limburgse vlaai de gulle gever, een banketbakker, telefonisch te hebben willen bedanken. "Met Toon Hermans. Is de heer... Ja, ik zeg toch Toon Hermans... Is... Hallo?" Waarna Hermans sprakeloos naar de hoorn zou hebben gestaard. Verbluft over het feit dat de jongedame aan de andere kant niet wilde geloven dat ze Hermans zelf aan de lijn had... Roem! Ook Marten Toonder lijkt goed in staat roem te relativeren. Lees de bespreking van Toonders verhaal Het Volledig Maken in deze editie van VA door de Amsterdamse kunstenares Wil Uitgeest,. Een Bommelverhaal waarin Heer Bommel meer waarde toebedeeld dreigt te krijgen dan door "innerlijk goud" wordt gedekt. Na VA 5/2001 opnieuw een serie verrassende doorkijkjes in Toonders leven en werk.

ONTMOETINGEN MET TOONDER (2)

Het lichaam vertoont kuren; alles kost moeite. De vingers doen niet meer wat ze vroeger achter de typemachine moeiteloos deden. En toch is er nog altijd die geest, op de achtergrond - "die met leeftijd niets te maken heeft". Met het ouder worden ontdekte Marten Toonder tot zijn verbazing dat onthechting geen inspanning vraagt, maar "vanzelf gaat". Een tweede gesprek met Toonder - over beelddenken, het leven dat gewoon lijkt door te gaan, lastige herinneringen en het hebben van vertrouwen. "Het is voor mij niet te begrijpen. Maar het is echt zo. Ik heb nooit gezocht naar iets - nee, het is vanzelf op me afgekomen." 


 


Marten Toonder is een van de heel weinigen die we twee keer in VA interviewden. Het eerste interview verscheen in editie 5-2001.


Dit nummer los nabestellen


Twee nummers als welkomstgeschenk


Home
Vorige nummer
Volgende nummer
Overzicht alle jaargangen: Leeskamer