VA

nr. 1-2003

Home Archief Abonnement met twee welkomstnummers naar keuze Los nummer bestellen



Een jaargang bestellen



Voor de redactionele inleiding van dit nummer klik hier


ROMAANS KERKJE IN BRETAGNE, 1833, WIJNANDUS NUYEN

De blauwe bloem

"Het is zonnig, het ruikt naar gras en aarde. Het is, kortom, een mooie dag om te ploegen. Het paard heeft goed gegeten. Misschien gaat het nog lukken om voor de hitte van de middag de schaduw van de grote walnotenboom te bereiken. Maar nee, in plaats van te lopen, begint het paard zijn gewicht te verplaatsen, van links naar rechts en terug... PAUZE (roept het dier)." Aan het woord is de Servisch-Nederlandse econoom/verteller Zoran Zlatkovic. Een interview over ritme en tijd, de schouderpijn van oma, het geheim van de blauwe bloem en het leven in twee werelden. "Ook in het dagelijks leven duikt voortdurend die keuze op tussen forceren en niet-forceren."


MICHELINSTERREN VOOR LANDSCHAPPEN

Eén ster is een culinaire stop waard; twee sterren een omweg, drie sterren zelfs de hele reis. Dat is de meetlat van de Michelingids. Zouden we ook geen Michelinsterren kunnen uitdelen voor landschappen? Jazeker, zegt filosofe Antoinette Thijssen. "Als er iets is wat onze zintuigen aangenaam prikkelt en wat we met zijn allen om zijn schoonheid bewonderen, dan is het wel het landschap." En dat landschap heeft volgens haar baat bij sterren. Wat vinden een Haagse topambtenaar, een culinair recensente, een bioloog, een cultuurfilosoof en twee landschapsarchitecten?.




DE HERBERG VAN NUTH

Welke culinaire ontwikkeling wordt toonaangevend in de komende tijd? Voor het tweede achtereenvolgende jaar luidt het antwoord van Nederlandse restaurateurs in 2003: biologische producten. Op de voet gevolgd door puur, en eerlijk en terug naar de basis. Genoeg keukenchefs zeggen het te willen, maar weinigen brengen het ook in de praktijk. De Limburgse Meesterkok Maurice Heutz kookte al 'puur', 'eerlijk' en 'biologisch' toen die woorden nog moesten worden uitgevonden. In zijn boerderijrestaurant in Nuth komen de producten dertig jaar lang uit eigen tuin, wei en stal.

EERHERSTEL HOFNAR

Stel dat een kind geen onbeschreven blad is, maar een rijk gevulde schatkist? "Zou het onderwijs kinderen dan niet moeten gaan helpen bij het ontdekken en ontplooien van die schatten?" Beeldend kunstenaar Wim Bos reageerde op een prijsvraag van het ministerie van Onderwijs door het inzenden van een grote, houten verwonderingskist - vol ideeën, gedachten en beelden. Als minister zou hij - zegt Bos - elke school een inspiratorium laten inrichten. Zoals hij elke gemeenteraad en elk bedrijf een inspirator gunt. Diana Saaman in gesprek met Wim Bos - hofnar van de Stichting Milieubewustzijn.

 

 



Dit nummer los nabestellen


Twee nummers als welkomstgeschenk


Home
Vorige nummer
Volgende nummer
Overzicht alle jaargangen: Leeskamer