De
blauwe bloem
"Het is
zonnig, het ruikt
naar gras en aarde. Het is, kortom, een mooie dag om te ploegen. Het
paard heeft goed gegeten. Misschien gaat het nog lukken om voor de
hitte van de middag de schaduw van de grote walnotenboom te bereiken.
Maar nee, in plaats van te lopen, begint het paard zijn gewicht te
verplaatsen, van links naar rechts en terug... PAUZE (roept het dier)."
Aan het woord is de Servisch-Nederlandse
econoom/verteller Zoran Zlatkovic. Een interview over ritme en tijd, de
schouderpijn van
oma, het geheim van de blauwe bloem en het leven in twee werelden. "Ook
in het dagelijks leven duikt
voortdurend die keuze op tussen forceren en niet-forceren."
|
|
MICHELINSTERREN VOOR
LANDSCHAPPEN
Eén ster
is een culinaire
stop waard; twee sterren een omweg, drie sterren zelfs de hele reis.
Dat is de meetlat van de Michelingids.
Zouden we ook geen Michelinsterren kunnen
uitdelen voor landschappen? Jazeker, zegt filosofe Antoinette
Thijssen.
"Als er iets is wat onze zintuigen aangenaam prikkelt en wat we met
zijn allen om zijn schoonheid bewonderen, dan is het wel het
landschap." En dat landschap heeft volgens haar baat bij sterren. Wat
vinden
een Haagse topambtenaar, een culinair recensente,
een bioloog, een cultuurfilosoof en twee landschapsarchitecten?.
|
|