ODE AAN DE BAMBOE
Als kind zat hij
urenlang met een bamboe hengeltje aan
de waterkant.
Bioloog Willem Beekman over een wonder van sterkte en soepelheid.
Herontdekt als het even ideale als goedkope bouwmateriaal voor een
groeiende wereldbevolking. Ooit klonk het: "Haal bamboe weg uit de
Aziatische culturen en er blijft geen huis staan; haal bamboe weg uit
het Westen en we moeten met een andere hengel vissen." Echter, de
bamboe is aan
een nieuwe bloeiperiode begonnen: herontdekt als tuinplant;
herontdekt in de muziek; herontdekt als geneesmiddel.
|
|
HOMEOPATHIE
Van het eten van
chocolade, tonijn, sardientjes, zalm,
sla, avocado,
bananen en walnoten word je vrolijk - zo meldt de BBC op basis van
recent onderzoek. Proefpersonen moesten bij alle voedingsmiddelen
beschrijven hoe ze zich voelden. Homeopaten gaan eender te werk. Alle
nu bekende homeopathische middelen zijn ooit uitgetest op gezonde
proefpersonen. Hippokrates (460-377 v.Chr.) zei het al: "Hetgeen
stoffen tevoorschijn kunnen roepen, genezen zij ook." Een blik in de
homeopathische keuken.
|
|
|
KIPPIGE VERHALEN
"Wat is dat daar,
pap, dat witte koppie met die rode
kraag in de tas
van die mevrouw?"
"Dat is nou een kip, jongen."
"Maar wat hebben we dan
net in ons winkelwagentje gelegd?"
"Dat is ook een kip."
Beide
uitersten komen uitgebreid aan bod in de nieuwste film van de
Amerikaanse filmmaker Mark Lewis: de huisdierkip die mee uit winkelen
of zwemmen wordt genomen of thuis op de bank Pavarotti mag kijken. En
de kip in een kooitje van de legbatterij die niet eens haar vleugels
uit kan slaan. Lewis' film roept, balancerend tussen een lach en een
traan, de vraag op waar het evenwicht ligt tussen twee uitersten.
|
|
ONDER DE KURK
Wijnproducenten die
zich om hun bodem bekommeren, maken
een veel
lekkerder wijn, aldus culinair journaliste Diny Schouten. Een mooi
voorbeeld is volgens haar het succesverhaal van de Franse biodynamische
wijnbouwer Nicolas Joly. Maar hoe staat het dan met de honderden
gecontroleerd biologische wijnen in de winkel? Een panel onder leiding
van kok en oud-wijnimporteur Vincent Helberg proeft meer dan
vierhonderd rode en witte wijnen. Een interview.
|
|
|
Dit nummer los
nabestellen
|
Dit nummer
ontvangen als
welkomstgeschenk
|