VA

nr. 2-2000

Home Archief Abonnement met twee welkomstnummers naar keuze Los nummer bestellen



Een jaargang bestellen



Einstein & Rembrandt

Hij heeft een cassetterecorder meegenomen van huis om de eerste maten van Bachs tweestemmige Inventionen te laten horen. "Ik kan daar eindeloos naar luisteren", aldus de Amerikaanse hoogleraar Natuurkunde Steven Weinberg tegen VPRO- programmamaker Wim Kayzer. "Er zit geen noot te veel in; net als de mooiste formules uit de natuurkunde." Het vreemde echter is, zegt hij, dat veel grote kunst vaak wel uit balans wordt getrokken door iets dat op het eerste gezicht volledig overbodig lijkt. "Terwijl dat overbodige vaak juist het hoogtepunt van dat werk is." De Amsterdamse kunstenares Wil Uitgeest zit op het puntje van haar stoel. Alle reden voor een hernieuwde kennismaking met het werk van Shakespeare, Rembrandt, Raphaël en Duchamp.






Ideale natuur

Waar recreëren Nederlanders het liefst? Veel allochtonen in Nederland geven de voorkeur aan een park boven een natuurgebied. Maar de huidige belangstelling van autochtonen voor natuurgebieden heeft ook geen eeuwenlange wortels. Kunsthistorici en tuinarchitecten Wim Overmars en Trudi Woerdeman verdiepten zich in de natuurbeleving van Nederlanders door de eeuwen heen. Veronica Frenks ging op een van hun excursies mee.




 

Harde grenzen

We zijn grootgebracht met het idee dat gedachten in ons hoofd zitten en binnen de grenzen van het lichaam blijven. 'Ikzit hier, het broos op tafel ligt dáár, er zit anderhalve meter lucht tussen mij en de slapende hond die onder de tafel ligt.' Als we willen communiceren met iemand in de keuken of de slapende hond voor onze voeten wakker willen maken, zullen we een geluid moeten produceren of een ander zintuig moeten aanspreken. Het onderzoek van twee Engelstalige psychologen haalt die aanname volledig onderuit. Lijkt het. Is de scheiding tussen mens-dier, dier-dier en mens-mens wel zo hard als die lijkt?

 


 

Waar is dat beest?

De discussie rond genetische manipulatie draait voornamelijk om voedselveiligheid. Maar wie zit er te wachten op maïs met ingebouwd gif tegen een insect dat maïsboorder heet? Een bekende Amerikaanse insectenkundige heeft ooit opgemerkt dat Europese boeren in de eerste helft van deze eeuw helemaal geen last hadden van de maïsboorder. Dat ligt nu bljkbaar anders. Anders hadden grote biotech-concerns nooit gemanipuleerde maïssoorten op de markt gebracht waarin het insectengif al is ingebouwd. Waar is het beest eigenlijk?


Dit nummer los nabestellen


Dit nummer ontvangen als welkomstgeschenk

Home
Vorige nummer
Volgende nummer
Overzicht alle jaargangen: Leeskamer