VA

nr. 3-1999

Home Archief Abonnement met twee welkomstnummers naar keuze Los nummer bestellen




Jaargang bestellen


ANDY GOLDSWORTHY

Alles wat hij onderneemt lijkt ingegeven vanuit een diepe behoefte de natuur te begrijpen. Of hij nu een lijntekening van grashalmen aanbrengt rond een rots ("om de ruimte in en rond de rots te verkennen"), of in Schotland in een plensbui op een rots gaat liggen, of in Japanse musea wonderschone creaties maakt van bamboe en steen - het is voor hem allemaal onderdeel van een soort permanente ontdekkingsreis. "Een goed werk is een moment van intense helderheid." Het liefst keert hij keer op keer terug naar hetzelfde plekje - bijvoorbeeld in de Australische woestijn of, zoals recentelijk, in de Schoorlse duinen. "Verandering wordt het beste ervaren door op één plaats te blijven. Wanneer je reist, zie je verschillen, maar geen veranderingen."



 

TELEFOONDRADEN EN PARASIETEN

De liefhebber herinnert zich de magistrale wijze waarop schrijver/vertaler August Willemsen in Braziliaanse Brieven vertelde hoe hij ooit zijn bagage in de haven van Bahia probeerde op te halen en een dag lang van het kastje naar de muur werd gestuurd. Op even ludieke wijze deed NRC-correspondente Marion van Royen in 1999 verslag van haar ervaringen met de logica van de Braziliaanse telefoonmaatschappij: de storingsdienst die een paar keer per week kwam opdraven nadat een andere ploeg van het telefoniebedrijf de aangesloten bedrading als zijnde “overbodig” had doorgeknipt. "Het heeft me zelf jaren en jaren gekost om het paradigma te doorzien", aldus de voormalige Braziliaanse minister van Milieu, José Lutzenberger. Hij doelde op de landbouw. "Men blijft maar bezig met het aanpakken van problemen, alsof de bestrijding van parasieten het einddoel is, en niet het creëren van gezonde planten."

Zie ook het interview met Lutzenberger in VA 1/2001.


ZURE BANANEN

De bananenmultinationals zijn tegenwoordig op zoek naar een milieuvriendelijker banaan, die niet om de twee weken bespoten hoeft te worden. Het merendeel van de bespuitingen is overigens bedoeld voor de gevreesde schimmelziekte Black Sigatocca, die in het ergste geval zo dramatisch huis houdt dat er van een plantage niet meer overblijft dan een zwart bladerkerkhof. Twintig jaar onderzoek heeft nog geen nieuwe bananenvariëteit opgeleverd die de ziekte kan weerstaan. Maar waarom is het eigenlijk zo makkelijk om in Latijns-Amerika onbespoten banen te kopen? "Ja, die komen van kleinschalige plantages en worden niet geteeld in monoculturen."



VETTE WALM

Verslaggevers van dagbladen banen zich in de nasleep van het dioxineschandaal (1999) hoestend een weg door de vette walm van borrelende 150-duizend-liter-bakken vol oud frituurvet, afkomstig van snackbars en huishoudens. Bestemd voor dieren! Terwijl in de reclameblokken op tv hoog wordt opgegeven van de voordelen van hoogwaardige vetten, geven we onze landbouwdieren afgewerkte frituurolie te vreten waarin de mens zijn patatjes niet eens wil bakken. "Het is goedkoper om het afval terug in de voedselketen te brengen dan het te verbranden." Het varken is altijd een afvalverwerker geweest, maar het woord afval vatten we tegenwoordig wel erg ruim op.


Dit nummer los nabestellen


Dit nummer ontvangen als welkomstgeschenk


Home
Vorige nummer
Volgende nummer
Overzicht alle jaargangen: Leeskamer